Alles wat u moet weten over de woonbonus
1nov
Gepost in steunmaatregelenWat is de woonbonus?
"Wie een hypothecaire lening afsluit voor het verwerven of behouden van een eigen en enige woning, kan een belastingvermindering krijgen gedurende de looptijd van de lening."
Bron: Vlaanderen.be
Dit noemt men de woonbonus. Het komt er dus op neer dat u als steunmaatregel voor het verwerven of behouden van uw eigen en enige woning, minder belastingen zal betalen op interesten en kapitaalsaflossingen gedurende de looptijd van de hypothecaire lening. De lening moet een looptijd hebben van minstens 10 jaar.
De nuance van "verwerven of behouden" lijkt niet belangrijk maar kan het wel zijn. Ook wie een hypothecaire lening afsluit voor het vernieuwen van zijn woning of het betalen van successie- of schenkingsrechten kan profiteren van de woonbonus. Opnieuw moet het wel gaan om de enige en eigen woning.
Vlaamse bevoegdheid sinds 1 juli 2014
Vanaf 1 juli 2014 werd de woonbonus een gewestelijke bevoegdheid. Hierdoor ontstond heel wat ophef en verwarring bij de bevolking over het al dan niet verdwijnen van de woonbonus. Toch heeft u nog steeds recht op een fiscale vrijstelling, alleen gaat het om een kleiner bedrag. Als u uw lening afgesloten heeft voor 1 januari 2015 dan geniet u nog steeds de hogere belastingsvermindering die daarvoor van kracht was.
Wie zijn lening afgesloten heeft na 1 januari 2015 of nog moet afsluiten heeft dus een beperkter belastingvoordeel. De fiscale vrijstelling is gedaald van 2.280 euro naar 1.520 euro. De jaarlijkse verhoging van de vrijstelling met 760 euro blijft wel bestaan. Deze verhoging is van toepassing voor de eerste 10 jaar wanneer het uw enige en eigen woning blijft gedurende die periode.
MEER ADVIES IN STEUNMAATREGELEN