Gepost in andereDe energieprijzen stijgen steeds meer. Dat zie je op je energiefactuur. Die stijgende energieprijzen hebben echter ook een invloed op de woningmarkt. Energiezuinige woningen, die dus een lage energiefactuur garanderen, zijn in trek. De prijskloof tussen energie-efficiënte woningen en oude woningen met een slecht energielabel is duidelijk zichtbaar. Ook huurders houden rekening met de energiescore van huizen en appartementen om hun keuze te maken.
Wat zijn de gevolgen van de stijgende energieprijzen op de woningmarkt? Je komt het in dit artikel te weten.
Stijgende energieprijzen vragen om energiezuinige woningen
Het spreekt voor zich dat energiezuinige nieuwbouwwoningen veel beter bestand zijn tegen de hoge energieprijzen dan oude woningen. De grootste invloed van de stijgende energieprijzen op de woningmarkt is dan ook dat er grootschalig gerenoveerd wordt.
Die renovaties zijn niet alleen nodig om een antwoord te bieden op de onzekere energieprijzen, maar ook om de opwarming van de aarde proberen in te perken. Hoe minder energie er verbruikt wordt, hoe minder CO2 vrijkomt.
Vanaf 1 januari 2023 worden renovaties zelfs verplicht. Koop je dan een woning met een lage energiescore, dan ben je verplicht om de woning te renoveren binnen de vijf jaar. Zo hoopt men massaal energie te kunnen besparen.
De gevolgen van stijgende energieprijzen voor (ver)kopers
Kopers en verkopers van woningen moeten rekening houden met de stijgende energieprijzen. Energie-efficiënte woningen liggen beter in de markt en kosten ook beduidend meer dan oude en slecht geïsoleerde woningen.
Kopers van woningen houden rekening met de energiescore van woningen die ze willen kopen. Meer zelfs, de EPC van een huis of appartement wordt een beslissende factor in het koopproces. Wanneer ze een woning kopen die slecht scoort op energievlak, zullen ze rekening moeten houden met hoge renovatiekosten. Aangezien renovaties vanaf 2023 verplicht worden binnen de vijf jaar na aankoop, komen die kosten er op korte termijn bij.
Verkopers, aan de andere kant, zullen dus realistisch moeten zijn wat de prijs betreft. Is de energiescore van de woning slecht en zal er dus verplicht gerenoveerd moeten worden, dan moet daar rekening mee gehouden worden. Experten menen dat de renovatieverplichting de sterk stijgende woningprijzen enigszins kan temperen. Zeker voor oude woningen.
De gevolgen van hoge energieprijzen voor (ver)huurders
Verhuur je een woning, dan is het verplicht om een EPC te vermelden op de huuradvertenties. Potentiële huurders kunnen zo inschatten hoe hoog de energiefactuur zal oplopen. Is de woning die je verhuurt verouderd en niet energiezuinig, dan haken huurders mogelijk af. De hoge energieprijzen kunnen dus ook de huurprijzen van oudere woningen doen zakken. Huurders krijgen namelijk meer comfort en een lagere energiefactuur in gerenoveerde of nieuwe woningen. Die zullen dan wel duurder zijn.
Werk je als verhuurder met een vaste, maandelijkse forfaitaire kost voor de energiefactuur, dan kom je mogelijk in de problemen. Indien dat bedrag niet meer correspondeert met de stijgende energieprijzen, zal je die forfaitaire kost moeten verhogen. Dat gebeurt via de vrederechter. Een oplossing is een maandelijkse provisie, waarbij de huurder op het einde van het jaar geld terugkrijgt of moet bijpassen om het werkelijke energieverbruik te betalen.
Hoe weet je welke woningen energiezuinig zijn?
De makkelijkste manier om te weten of een woning energiezuinig is, en dus bestand is tegen de stijgende energieprijzen, is door het EPC te bekijken. Het EPC, of Energie Prestatie Certificaat, geeft weer hoe energiezuinig een woning is. Als koper of huurder kijk je meer bepaald naar de energiescore, weergegeven in de vorm van een energielabel. Hoe lager de energiescore is, hoe minder energie de woning verbruikt. Het EPC bevat ook enkele adviezen om de woning energie-efficiënter te maken.
Toch zegt de energiescore niet alles. Het is belangrijk om goed na te gaan hoe de woning verwarmd wordt en hoe goed de woning geïsoleerd is. Zeker wanneer je het huis of appartement wil kopen. Een woning kan bijvoorbeeld een goede energiescore halen, maar wel volledig op gas verwarmd worden of slecht geïsoleerd zijn, maar wel uitgerust zijn met zonnepanelen. Dan zijn er, ondanks de behoorlijke energiescore, wel nog stevige renovatiewerken nodig. Een goed energielabel staat met andere woorden niet garant voor een lage energiefactuur.
Hoe kan je dan wel inschatten hoe hoog de energiefactuur van een woning zal zijn?
Een energiezuinige woning heeft enkele eigenschappen die zorgen voor een lage energiefactuur. Wil je een woning kopen of huren, vraag dan naar:
- de isolatie
- de beglazing
- het type verwarming
Een woning verliest 30% van de gestookte warmte via het dak en nog eens 30% via de vloer en de gevel. Dat betekent dat een goed geïsoleerde woning je heel erg veel geld kan besparen. Ook dubbele beglazing (of triple beglazing) is een goede indicator van een energiezuinige woning.
Een aanzienlijk deel van de warmte gaat namelijk verloren via de ramen. Een warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler zijn vanzelfsprekend ook positief. Verwarming op gas is dat dan weer niet.
Woonhypotheek helpt je met vragen over de stijgende energieprijzen en de invloed daarvan op de woningmarkt
De stijgende energieprijzen beïnvloeden dus de woningmarkt. Heb je vragen over hoe die stijgende energieprijzen jouw bouwplannen kunnen beïnvloeden? Of zit je met andere twijfels? We geven je graag een antwoord op al je vragen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
MEER ADVIES IN ANDERE