Welke 5 x verschillende types hypotheken bestaan er?

  • 7maa
    Gepost in financiering

    Bij het kopen van een woning hoort over het algemeen genomen ook het afsluiten van een hypothecair krediet. Huizen behoren tot één van de duurste aankopen die je in het leven zal doen, dus de kans is groot dat je daar wat extra geld voor moet lenen. Daarom is het hypothecaire krediet ook uitgevonden ...

    De afgelopen jaren zijn hypotheken echter wel een stukje ingewikkelder geworden. Het is niet meer een simpele lening met een vast aantal maanden aflostermijn, want je kunt tegenwoordig bijna eindeloos variëren met de verschillende hypotheeksoorten.

    Wil je wel of niet aflossen? Zoek je een reguliere hypotheek of een speciale variant, zoals een overbruggingskrediet? Wil je een vaste of variabele rentevoet? In dit artikel meer informatie over al deze verschillende keuzes.

    5 x verschillende kredietvormen

    Grof genomen kun je opteren voor een hypotheek die binnen vier verschillende soorten past. Deze soorten bestaan uit:

    • Een hypotheeklening met kapitaalaflossing
    • Een hypotheeklening met kapitaalopbouw
    • Een hypotheeklening zonder kapitaalaflossing en/of -opbouw
    • Speciale hypotheekleningen zoals het overbruggingskrediet
    • Een hypotheeklening die bestaat uit een combinatie van de verschillende soorten

    1. Een hypotheeklening met kapitaalaflossing

    Dit is eigenlijk de standaard variant op het hypothecaire krediet. Een lening waarbij je maandelijks zowel rente betaalt als een bedrag aan aflossing. Je kunt natuurlijk wel kiezen uit vele verschillende varianten, zoals een maandbedrag dat tot op de laatste dag hetzelfde blijft, of een dalend maandbedrag.

    Dit wordt ook wel degressief genoemd. Dit heeft allemaal invloed op zowel de hoogte van de termijnen als de uiteindelijke totale intresten die je betaalt. Laat je dus altijd goed informeren.

    2. Een hypotheeklening met kapitaalopbouw

    Een hypotheek met kapitaalopbouw werkt feitelijk een beetje hetzelfde als een hypotheek met kapitaalaflossing, maar op een andere manier. In dit geval zal je aan de bank maandelijks intrest betalen, maar geen aflossing. Om aan het einde van de rit wel genoeg te hebben om je hypotheek mee af te betalen, betaal je maandelijks een premie voor een speciale verzekering die aan je hypotheek gelinkt is.

    Hiervoor worden levensverzekeringen van het type tak 21 of 23 gebruikt. Laat je ook hier zeker goed informeren, want sommige van deze verzekeringen houden een risico in.

    3. Een hypotheeklening zonder kapitaalaflossing en/of –opbouw

    Een derde variant hypotheek is de aflossingsvrije hypotheek. In dit geval los je niets af, alleen de rente over het bedrag. Deze soort hypotheek wordt in combinatie met een verzekering een hypotheek met kapitaalopbouw genoemd.

    In feite wordt deze hypotheeksoort nooit zelfstandig afgesloten, omdat je niks opbouwt. Je zult een aflossingsvrije hypotheek dus altijd nemen in combinatie met een vorm van aflossen.

    4. Speciale hypotheekleningen zoals het overbruggingskrediet

    Er bestaat speciale hypotheken met een korte vaste termijn, bijvoorbeeld het overbruggingskrediet. Deze hypotheekvormen dienen een bepaald doel, zoals in dit geval het voorkomen van erg hoge dubbele maandlasten wanneer je tussen de aan- en verkoop van huizen in zit.

    Over deze hypotheekvormen betaal je over het algemeen enkel intrest, omdat ze meestal gepaard gaan met een reeds bestaande klassieke hypotheek waar je al aflost.

    5. De meeste hypotheekleningen bestaat uit een combinatie van de verschillende soorten

    In de praktijk wordt doorgaans voor een combinatie van verschillende soorten gekozen, waarbij het totaalbedrag wordt opgedeeld in percentages. Dit kan leiden tot twee verschillende rentevoeten, soms zelfs twee verschillende kredietgevers. Het beste kun je je zo goed mogelijk laten adviseren door een onafhankelijke organisatie zoals WoonHypotheek.

    Wij werken met een ruime portefeuille aan verschillende hypotheekverstrekkers en kunnen daardoor altijd de best passende hypotheek (of combinatie van hypotheken) voor je vinden.

    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FINANCIERING