Sparen voor een huis? Enkele handige tips om te sparen voor een woning

  • 11sep
    Gepost in financiering

    Tegenwoordig lijkt het bijzonder moeilijk om ooit nog huiseigenaar te worden. Sinds het invoeren van de eigen inbreng zijn veel mensen bang, dat ze dit geld nooit bij elkaar zullen krijgen. De eigen inbreng is momenteel gemiddeld zo’n 20% van de totale aankoopprijs van een woning en kan dus best hoog oplopen.

    Wil je hard je best doen om dit bij elkaar te sparen? Dan volgen hier vast enkele handige tips om dit voor elkaar te krijgen.

    Tip 1: Bepaal direct een doelbedrag

    Het belangrijkste in dit leven om iets te bereiken, is een helder doel voor ogen hebben. Dit geldt zeker bij het sparen van bedragen, omdat je dan heel precies ergens naartoe werkt.

    Het is raadzaam eens contact op te nemen met een financieel expert zoals WoonHypotheek. Wij kunnen exact voor je berekenen wat voor jou haalbare doelen zijn, waardoor je direct kunt beginnen met sparen.

    Tip 2: Houd heel duidelijk al je inkomsten en uitgaven bij

    Vervolgens zal je al je maandelijkse inkomsten en uitgaven op papier moeten zetten. Zo heb je een overzicht van manieren, waarop je geld zal kunnen besparen. Het is niet de meest leuke klus, maar om succesvol je geld bij elkaar te krijgen is het helaas wel nodig.

    Je kunt hiervoor eventueel hulp inroepen van vrienden of familie, die veel ervaring hebben met het bijhouden van kasboeken. Dan weet je meteen hoeveel je kunt sparen op maandelijkse basis.

    Tip 3: Bepaal hoe je kunt besparen op meerdere vlakken in je uitgavenpatroon

    Heb je je doelbedrag én je budgettering op orde? Dan begint het echte werk. Kijk naar al je uitgaven en bepaal, waar besparingsmogelijkheden zijn. Heb je bijvoorbeeld een duur fitnessabonnement? Kijk dan eens rond in je omgeving of dit niet goedkoper kan.

    Maar ook dagelijkse zaken zoals je boodschappen bieden opties tot besparen, als je goed gaat letten op kortingen. Dikwijls hebben mensen bepaalde abonnementen of services waar niets mee wordt gedaan, die kun je dus ook meteen schrappen. Dat voelt absoluut een stuk beter en vrijer!

    Tip 4: Zorg voor een aparte spaarrekening voor je eigen inbreng

    Iets dat heel motiverend werkt is een aparte rekening waar je al je spaarcenten op stort. Die kun je bijvoorbeeld ‘Mijn droomwoning’ noemen of iets in die richting. Elke keer als je geld opzij zet op de bewuste rekening, krijg je een gevoel van voldoening en blijdschap dat het wederom gelukt is.

    Zet daar dan ook echt elke maand geld op, zoals je jezelf belooft. Overweeg bij elke aankoop of je niet liever geld op die rekening zet. Want een jas of smartphone gaat maar even mee. Maar een huis, daar kun je een leven lang in wonen!

    Tip 5: Betaal jezelf eerst

    Een gouden tip uit de ondernemerswereld waarmee je geld opzij kunt zetten is de methode van "pay yourself first". Dat wil in dit geval zeggen dat wanneer je je maandelijkse inkomsten binnenkrijgt, je dus systematisch als eerste je spaarbedrag opzij gaat zetten. Dus voor je je facturen en dergelijke meer gaat betalen.

    Met wat overblijft op je zichtrekening betaal je dan vervolgens je maandelijkse kosten zoals de rekeningen, huishoudelijke uitgaven en alle andere zaken waar je geld aan uitgeeft.

    Dat zorgt voor een bepaalde mindset. Je beloont daarmee eerst en vooral jezelf voor je harde werk. Je legt tegelijk ook een zekere druk op je zichtrekening en verplicht jezelf om rond te komen met wat erop staat. Als je uitgavenrekening op het einde van de maand bijna op nul staat, laat die dan op nul staan tot de volgende maand erbij komt.

    Op die manier leer je een maand overbruggen met wat je hebt nadat je al wat hebt gespaard. Het is niet motiverend om gedisciplineerd te sparen wanneer je de eerste dag van de maand al je rekeningen gaat betalen en je daardoor je geld al flink hebt zien slinken ten voordele van anderen.

    Tip 6: Gebruik geen creditcards (of toch zo weinig mogelijk)

    Creditcards kunnen het geld op je rekening enorm laten slinken zonder dat je het goed en wel door hebt. Als je tijdens een maand overzicht wil houden op wat je hebt uitgegeven, betaal dan minder met creditcards. In een ideaal scenario heb je er zelfs gewoon geen, maar soms heb je wel eentje nodig voor bepaalde vaste uitgaven.

    Het geld wordt immers pas weken later van je rekening gehaald en dan heb je vaak al een aardig bedrag uitgegeven aan bijvoorbeeld online aankopen, een etentje en andere zaken. Betaal zo veel mogelijk met je gewone bankkaart of met cash en je weet meteen wat er nog op je rekening staat. Hoe sneller je ziet wat je effectief hebt uitgegeven, hoe beter je erin slaagt om extra geld over te houden dat je kan sparen.

    WoonHypotheek helpt je op weg met je financiën

    Wil je graag een steuntje in de rug? Of meer informatie over je mogelijkheden? Dan staan wij altijd voor je klaar. Ook in de voorbereidende fase, zoals tijdens het sparen. Wij kunnen je in detail uitleggen hoeveel je nodig hebt, hoe lang dit zal duren en welke andere tips er nog voorhanden zijn om het sparen te bespoedigen. Bel ons meteen om een afspraak te maken.



    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FINANCIERING