Renovatiekosten: een hypothecaire lening of renovatielening aangaan?

  • 5okt
    Gepost in financiering

    Is het tijd voor een nieuwe badkamer, of kocht je net een huis en wil je eerst renoveren? Dan heb je daar financiële middelen voor nodig. En de kans is groot dat je liever een lening aangaat, dan dat je al je spaargeld opdoet. Maar ga je dan voor een hypothecaire lening of een renovatielening? Hoe je je keuze maakt, krijg je hier te lezen.

    Renovatiekosten financiëren: 4 opties

    Je hebt meer opties dan je dacht. Welke optie je kiest, hangt vooral af van de grootte van je budget, maar ook of je al een deel van het kapitaal van je lening afloste en/of je renovatie duurzaam is.

    De 4 meest gebruikte opties om je renovatie te bekostigen:

    • Een aparte renovatielening
    • Je bestaande hypotheek hergebruiken
    • Een nieuwe hypotheek afsluiten
    • Een groene energielening aangaan

    Hieronder lees je telkens waarom je voor een optie zou kiezen, maar voor je start, ga eerst na hoeveel geld je nodig hebt.

    Renoveren: bepaal je budget

    Wil je alles verbouwen, of enkel een bepaalde kamer? En is dat dan de living, of je badkamer. Keuzes die een grote invloed hebben op de grootte van je budget.

    Tip: Veel oudere huizen zijn slecht geïsoleerd, waardoor je (te) veel betaalt aan energiefacturen. Dan is het heel interessant om te renoveren.

    Zelf al begin je met de beste bedoelingen, de kans is reëel dat je het geraamde budget overschrijdt. Maak je schatting en voeg er daarna nog 5 à 10% aan toe. Zo heb je voldoende marge voor als je verrassingen tegenkomt.

    Weet je hoeveel budget je nodig hebt, dan kan je de juiste financieringsoptie kiezen.

    Een aparte renovatielening

    Het voordeel van een aparte renovatielening voor je renovatiekosten is dat je de lening snel en gemakkelijk kan afsluiten. Je hoeft meestal geen waarborgen te voorzien en je hebt ook geen notaris nodig.

    Voor een beperkt budget is dat vaak de meest interessante optie, want je maakt geen extra notariskosten. Dat de rentevoet wat hoger is dan bij hypothecaire leningen, is ook minder erg, omdat het totaalbedrag lager is. Vaak kan je met de renovatielening ook maar tot een bepaald bedrag lenen, dus zal je voor hogere budgetten moeten uitkijken naar één van de andere opties.

    Je bestaande hypotheek hergebruiken voor een renovatie

    Zit je met een hoger budget, heb je nog een hypothecaire lening lopen en heb je al (een groot stuk van het) kapitaal binnen de lening afbetaald? Dan is dit voor jou waarschijnlijk de meest interessante optie.

    In het maandelijkse bedrag van je woningkrediet zitten er interesten en kapitaal. Aan de start van je lening betaal je meer interesten dan kapitaal en na verloop van tijd meer kapitaal dan interesten, totdat je woning volledig afbetaald is. Dat betekent dat je tijdens de looptijd meer en meer kapitaal opbouwt, dat je dan voor je renovatie kan gebruiken.

    Als er voldoende kapitaal vrij is, kan je alles regelen binnen je bestaande hypotheek en bespaar je opnieuw notariskosten. Maak vandaag nog een afspraak om je bestaande hypotheek te laten doorlichten, misschien kan je je ook nog verbeteren op vlak van rentevoet?

    Een nieuwe hypothecaire lening aangaan

    Bij echt hoge bedragen, denk aan meer dan 50.000 euro, wordt de kans kleiner dat je al voldoende kapitaal afbetaalde. Je hebt dan nog twee opties:

    • Een nieuw woonkrediet
    • Een groene energielening

    Nieuw woonkrediet

    Aangezien het een nieuwe lening is, brengt dat akte- en notariskosten met zich mee. Je kan wel zoeken naar de best mogelijke rentevoet. Bij een hypotheek is dat sowieso lager dan bijvoorbeeld bij een renovatielening.

    Groene energielening

    De belangrijkste voorwaarde hier is dat de helft van je verbouwing moet bestaan uit energiebesparende renovaties. Wat kan je doen?

    • Oude ketels vervangen
    • Dubbele ramen plaatsen
    • Dak en binnen- of buitenmuren isoleren, of zelfs kiezen voor een groen dak
    • Investeren in domotica om energie te besparen
    • Plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp

    Keuze genoeg dus. Omdat de overheid dergelijke renovatiewerken wil aanmoedigen, krijg je voor een energielening betere rentevoeten dan bij een zuivere renovatielening. Dat kan tot 0,8% schelen, dus als je van plan bent om duurzaam te renoveren, is dit een voordelige optie.

    Heb je zelf geen zin om dat allemaal uit te zoeken? Geen probleem.

    WoonHypotheek zorgt voor de beste oplossing

    Dankzij onze ervaring en het feit dat we met meer dan 25 betrouwbare partners samenwerken, krijg je bij ons het beste voorstel.

    Contacteer ons, neem je budgetraming mee en samen zoeken we de beste oplossing.

    MEER ADVIES IN FINANCIERING