Lening aangaan om een bouwgrond te kopen?

  • 1dec
    Gepost in financiering

    Wanneer je een huis wilt kopen, dan kun je uit een aantal opties kiezen. Veruit de meeste mensen kiezen voor de aankoop van een reeds bestaand huis. Waarschijnlijk omdat dit eigenlijk de gemakkelijkste optie is, je kunt immers het huis bezichtigen en een gevoel krijgen bij de sfeer en uitstraling van het pand. Soms kiezen mensen ook voor een nieuwbouwproject, omdat nieuwbouwwoningen een fris en nieuw gevoel geven. Je kunt er echter ook voor kiezen om kale grond te kopen. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden en risico’s die daarmee gepaard gaan.

    Een woning geheel naar eigen ontwerp: droom of mogelijke realiteit?

    Steeds meer potentiële kopers nemen graag een gokje en besluiten om bouwgrond te kopen. Met de opkomst van diverse verbouw- en renovatieprogramma’s is het zelf bouwen van een huis erg populair geworden, eigenlijk bijna een soort avontuur om minimaal eens in je leven te ondernemen. Want zeg nou zelf; wat zou er mooier zijn dan wonen in een droomhuis dat je geheel zelf hebt ontworpen?

    Maar een huis bouwen is natuurlijk niet zomaar iets! Het vereist gedegen voorbereiding, een realistische visie en planningscapaciteiten. Het is daarom ook iets minder gemakkelijk om van de bank een lening te krijgen voor een stuk grond, omdat de bank wil kunnen voelen dat jij er ook echt de potentie uit gaat halen die er in zit. En dat betekent, dat je aardig wat voorwerk zult moeten uitvoeren.

    Bouwgrond gevonden? Neem een optie

    Wanneer je een stukje grond op het oog hebt, probeer dan allereerst een aankoopoptie te verkrijgen. Zo kun je wat tijd krijgen zonder de stress om het stuk grond aan je voorbij te zien gaan, om enkele noodzakelijke feiten op een rij te krijgen. Zo is het handig om de prijs te vergelijken met bouwgrond in de buurt, om te achterhalen of de verkoopprijs realistisch is.

    Daarnaast dien je aandacht te besteden aan de uitvoerbaarheid van je project. Richt je dan met name op de kwaliteit van de grond en de noodzakelijke voorzieningen. Vraag na of er sprake is van een aanwezige riolering, of er nutsvoorzieningen voorhanden zijn, wat de staat van de grond is en in hoeverre het mogelijk is om überhaupt op deze grond te bouwen. Zo krijg je alvast een idee van de haalbaarheid van je plan.

    Handige checklist om te hanteren bij het beoordelen van bouwgrond

    Nadat je de meest voor de hand liggende factoren hebt beoordeeld, kun je verder je lijst met wensen en behoeften afwerken. Hierbij een lijstje met goede vragen die je kunt stellen aan de verkopende partij:

    • Is er sprake van erfdienstbaarheden op de bouwgrond?
    • Is er sprake van recht van opstal?
    • Is er sprake van vruchtgebruik op de bouwgrond?
    • Zijn er belastende schulden of leningen gekoppeld aan de grond?
    • Is er sprake van erfpacht op de bouwgrond?
    • Ligt de grond in een bouwzone?
    • Zijn er bepaalde stedenbouwkundige beperkingen die rusten op de grond?
    • Is er allicht ooit al een bouwvergunning geweigerd voor deze bouwgrond?
    • Heft de gemeente belasting op de grond zonder bebouwing?
    • Bestaat er een verplichting om binnen een specifieke periode te bouwen?
    • Zijn er voorschriften met betrekking tot de soort bebouwing die is toegestaan?

    Wil je graag een lening aangaan om een stuk grond te kopen? Wat doe je dan?

    Heb je een stuk grond gevonden waar je blij mee bent? En zie je jezelf realistisch hier wonen? Dan is het raadzaam om een financieel expert in te schakelen, om je verder te voorzien van advies en hulp. Bouwgrond kopen is geen simpele kwestie, het is uitermate belangrijk om je goed te laten informeren over de vele hindernissen die je op je pad tegen zult kopen.

    WoonHypotheek kan je uitstekend bijstaan in je zoektocht, van A tot Z kunnen wij je vertellen hoe je het beste kunt handelen gedurende het proces. Meer informatie?

    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FINANCIERING