Gepost in financieringEen hypotheek afsluiten betekent dat je voor een lange periode een verbintenis aangaat met de hypotheekverstrekker. Namelijk de belofte dat je gedurende deze looptijd altijd je verplichtingen na zult komen. Veel mensen vragen zich derhalve af, of ze mogelijkerwijs in financieel betere tijden extra kunnen aflossen.
Want zeg nou zelf; als je eerder van deze verplichtingen af kunt zijn, dan is dat mooi meegenomen toch? Maar je dient dan wel heel goed op de kleine lettertjes te letten, alvorens je tot actie over gaat. Vaak is vervoegd aflossen goed mogelijk, maar in sommige gevallen kan het je extra geld kosten. Daarom leggen wij in dit artikel uitgebreid uit, welke zaken je aandachtig in je op dient te nemen.
Is het mogelijk om vervoegd af te lossen?
Het is altijd mogelijk om vervoegd af te lossen, daar is geen twijfel over. Iedereen die een hypotheek heeft afgesloten is vrij om de lening eerder terug te betalen. Het is alleen de vraag, of je hier eventueel extra kosten op betaalt. De vuistregel is echter, dat je minimaal eens per jaar een gedeelte kunt aflossen en op elk moment een bedrag kunt betalen dat gelijk of hoger is dan 10% van het totale openstaande saldo.
Kost een vervroegde terugbetaling geld?
Kortom: de bank mag jou nooit weigeren om meer af te lossen dan in het contract vermeld staat. Maar de bank mag wel extra kosten rekenen hiervoor. Dit noemt wel ook wel de zogeheten wederbeleggingsvergoeding en deze wordt vrijwel altijd gehanteerd. Hier rust geen wettelijke verplichting op, maar uitgaande van de filosofie van banken in het algemeen kun je er vanuit gaan dat extra kosten worden doorberekend, wanneer dit mogelijk is.
Het exacte bedrag dat je mogelijk kwijt bent aan vervroegde aflossing is niet altijd even duidelijk. Sommige mensen menen dat je als boete een bedrag moet betalen dat gelijk is aan 3x je maandelijkse termijn. In werkelijkheid gaat het echter om enkel de rentevoet die je kwijt zou zijn over het nochtans openstaande bedrag. Je dient dus alleen de rente te hanteren en niet ook het bedrag dat je aan aflossing van je schuld betaalt.
Wil je vervoegd aflossen? Hoe laat je dit aan je bank weten?
De manier waarop je de bank op de hoogte stelt van de vervoegde aflossing kun je zelf kiezen. Dit kan zowel per telefoon, email als briefpost. De bank zal jou dan uitnodigen voor een gesprek, maar ook dit kan veelal gewoon telefonisch. Vaak sturen ze je een formulier dat je in moet vullen, waarna je over kan gaan tot actie.
Hoe verloopt het daarna met de hypotheeklening?
Nadat je de bank op de hoogte hebt gesteld, zal je je aan enkele formaliteiten dienen te houden. In je communicatie dien je in ieder geval de volgende informatie op te geven:
- Bewijs van jouw identiteit
- Je dossiernummer
- Het exacte bedrag dat je wilt overmaken
- Eventueel ook wat je beoogt met de vervoegde aflossing (een kortere looptijd of lagere termijnen gedurende de gehele looptijd)
Op zijn beurt dient de bank jou de volgende informatie te verschaffen:
- Het exacte bedrag van de wederbeleggingsvergoeding
- Een nieuw aflossingsplan met de volgende zaken vermeld:
- - De duur van de aankomende aflossingen
- - De nieuwe termijn
- - Info over het verloop van het saldo gedurende de tijd
- - Het totaal van de rente en kapitaal dat je hebt afbetaald
Wil je meer informatie de mogelijkheden van een Hypotheek?
Wil je vervoegd aflossen? Of allicht een herfinanciering? Deze tweede optie kan interessant zijn, indien je liever geld besteed aan eigen inbreng in plaats van een vervoegde aflossing. In veel gevallen kan dit financieel voordelig zijn, omdat je je geld zonder extra kosten kunt inbrengen in je woning. WoonHypotheek kan je hiermee goed helpen. Wie werken met veel hypotheekverstrekkers samen en kunnen zo de meest efficiënte optie voor jouw situatie bepalen, waardoor je je geld precies daar investeert waar nodig.
Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.
CONTACTEER ONS of
SIMULEER ONLINEMEER ADVIES IN FINANCIERING