Gepost in financieringMet zoveel verschillende soorten hypotheken en aflossingsplannen, kan het voor veel mensen knap lastig zijn om precies de juiste hypotheek te vinden. Steeds meer mensen laten zich leiden door lage rentevoeten en kleine aflossingsbedragen, maar is dit wel slim? Vooral bij aflossingsvrije hypotheken rijst veelvuldig de vraag, of je aan het einde van de looptijd de schuld kunt terugbetalen.
Sinds een poos is er een nieuwe soort hypotheeklening in omloop: de bulletlening. Ook deze lening voorziet in een aflossingsvrije periode, waarna aan het einde van de rit het totale leenbedrag dient te worden afbetaald. In dit artikel vertellen wij iets meer over deze hypotheekvorm, waar je zeker op moet letten en of dit iets voor jou is.
Wat is een bulletlening precies en wat zijn de kenmerken?
Een bulletlening bestaat in principe uit een relatief korte hypothecaire lening, waarbij je gedurende de looptijd enkel intrest betaalt. Aan het einde van de lening dien je wel het totale openstaande bedrag in één keer te betalen. Dit is dan ook de reden, dat veel 55-plussers voor deze lening kiezen. Heb je kapitaal en wil je je geld graag investeren? Dan kan een bulletlening iets voor jou zijn.
Maar een bulletlening wordt niet voor niets ook wel het eindetermijnkrediet genoemd. Indien je op dit moment niet beschikt over spaargeld of kapitaal, dan kan een bulletlening aanlokkelijk klinken. Een lange periode met zeer lage maandlasten: wie wil dat nou niet? Het probleem ontstaat natuurlijk, wanneer je aan het einde van de looptijd geen geld hebt om te overleggen. Dan bestaat de enige optie uit het noodgedwongen verkopen van je woning, om de schuld te voldoen.
Korte looptijd in vergelijking met andere hypothecaire kredieten
Een bulletlening heeft een relatief korte looptijd in vergelijking met andere reguliere hypotheken. De gemiddelde looptijd ligt rond de 65 maanden, dat is iets meer dan 5 jaar. Een gemiddeld woonkrediet is veel langer: ongeveer tussen 230 en 360 maanden. Bepaalde banken hanteren voor het bulletkrediet een maximale looptijd van 10 jaar.
Naast de korte looptijd, dien je ook rekening te houden met een ietwat hogere rentevoet. Dit zal niet heel veel zijn, tussen 0,5 en 2%, maar op de langere termijn kan dit behoorlijk schelen. Indien je deze optie overweegt, raden wij je aan om met een expert om de tafel te gaan die jou meer uit kan leggen over de voor- en nadelen van dit krediet. Natuurlijk staat WoonHypotheek je hier graag mee bij.
Is een bulletlening verstandig voor iedereen?
Wij raden aan om geen bulletlening af te sluiten, indien je niet nu al over bijna voldoende middelen beschikt om de lening af te betalen. Een bulletlening wordt daarom ook meer gezien als een manier om je kapitaal op slimme wijze in te zetten. Indien je niet kapitaalkrachtig bent, dan kun je later in de problemen komen met terugbetalen.
Verwacht je echter in de komende jaren aanzienlijk (bij) te verdienen, of heb je een aardige reserve opgebouwd? Dan kan een bulletlening een goede oplossing zijn voor jou. Bel gerust eens met WoonHypotheek voor meer informatie over deze mogelijkheid.
MEER ADVIES IN FINANCIERING