Gepost in financieringWanneer je een hypotheek voor een tweede woning wil afsluiten, dan dien je rekening houden met een aantal zaken. Een tweede woning aankopen gaat namelijk anders dan een eerste woning die dient als hoofdverblijf. Je zult onder andere aan moeten tonen dat je het financieel aan kan, daarnaast zijn er vrijwel geen hypotheekverstrekkers die het gehele bedrag aan je willen lenen.
In dit artikel hebben wij enkele handige tips en feiten op een rij gezet, die je helpen alle opties in kaart te brengen betreffende de aanschaf van een tweede woning.
Waarom kiezen voor een tweede woning?
Steeds meer mensen kiezen voor een extra woning. In veel gevallen gaat het om een vakantieverblijf, maar ook beleggingspanden voor verhuur zijn populair. Ook besluiten mensen wel eens hun eerste starterswoning niet te verkopen, maar in plaats daarvan een groter huis te kopen om in te wonen en het eerste huis aan te houden voor verhuur. Er zijn derhalve legio redenen denkbaar om te investeren in onroerend goed.
Het financieren van een tweede woning in een notendop
Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor een woning die niet dient als je hoofdverblijf, dan zal het vinden van een passende hypotheek soms iets lastiger zijn dan voor een eerste en enige woning. Zo verstrekken vrijwel geen banken 100% van het aankoopbedrag, dus je zult zelf over een ruime eigen inbreng moeten beschikken.
Daarnaast komt het ook voor dat er bepaalde eisen aan de woning worden gesteld. Je kunt hierbij denken aan zaken zoals het bestaan van een fundering, een bakstenen gevel en met een fatsoenlijk dak. De bank kan in sommige gevallen ook beperkingen opleggen, zoals een verbod op verhuur. Wil je de tweede woning graag verhuren? Let dan extra goed op, zodat je jezelf niet in de vingers snijdt.
Welke mogelijkheden staan open om een tweede woning te financieren?
Een hypotheek voor een tweede of extra woning zit iets anders in elkaar dan een reguliere hypotheek. Je kunt twee kanten op. Enerzijds kun je de hypotheek op je huidige pand verhogen, indien je overwaarde hebt. Dit is eigenlijk altijd de meest profijtelijke optie, want je dekt het bedrag met vermogen dat je reeds bezit.
Daarnaast kun je ook gaan voor een vastgoedhypotheek of investeringshypotheek. De rentevoet van zulke hypotheken ligt doorgaans wel wat hoger, dus het is slim om al je opties helder op papier te zetten.
Let op: je krijgt geen hypotheekrenteaftrek
Indien je een extra woning aanschaft, dan kan je de hypotheekrente die je betaalt niet op dezelfde manier fiscaal inbrengen zoals bij een eerste woning die je hoofdverblijf is. Bedenk dus goed of je de totale hypotheeklasten kunt dragen, voordat je tot aankoop overgaat. De belastingvoordelen zijn anders dan voor de eerste woning.
WoonHypotheek helpt je met het vinden van de beste oplossing
Met vele jaren werkervaring en expertise onder onze riem en meer dan 25 betrouwbare partners weten wij als geen ander de beste hypotheek voor je te vinden.
Wil je graag weten of het mogelijk is om te investeren in een tweede woning? Contacteer ons dan meteen om een afspraak te plannen en wij kijken samen met jou naar al je mogelijkheden.
MEER ADVIES IN FINANCIERING