Woning zelf bewonen en toch verhuren: hoe kan dat?

  • 8jun
    Gepost in andere

    Een woning kopen is een hele investering en een zware engagement op lange termijn. Je investeert namelijk je kostbare potje spaargeld in iets voor een periode van ongeveer 20 jaar: da’s niet niks. Maar zo’n pand kopen is ook wel een erg goede investering! Huren wordt vaak gezien als “verloren geld” en daar zit op een bepaalde manier wel een deeltje waarheid in. Wil je graag meer halen uit je investering? Dan kan je gaan voor een opbrengsteigendom als eerste woning, waar je dan zelf ook intrekt. Hoe gaat dat dan in zijn werk? We leggen het je graag uit.

    Investeren in een opbrengsteigendom

    Meestal is je eerste woning eentje waarin je zelf gaat intrekken, maar dat hoeft het niet persé te zijn. Je kan ook perfect investeren in een pand uit investeringsstandpunt. Als je alleen bent of niet veel plek nodig hebt als koppel, kan je het huis verdelen in verschillende kleine appartementen en er zelf in eentje verblijven. Jouw huis wordt dat gedeeltelijk afbetaald via de huurinkomsten!

    Je zal wel eerst moeten checken of het pand dat je op oog hebt wel in aanmerking komt voor een bestemmingswijziging. Zo’n wijziging laat toe om een eengezinswoning te herverdelen in een woning voor meerdere gezinnen. Hiervoor heb je een stedenbouwkundige vergunning voor nodig en zullen de delen van de woning die je wilt verhuren moeten voldoen aan enkele voorwaarden zoals basisvoorzieningen. Als dit allemaal in orde is, kan je direct gaan verhuren!

    Opbrengsteigendom: voordelen en nadelen

    Er zijn heel wat voordelen verbonden aan zo’n opbrengsteigendom: ten eerste kan je dankzij deze extra huurinkomsten, een hoger bedrag lenen bij de bank en heb je dus meer budget om iets te vinden dat écht helemaal naar jouw zin is. Ten tweede zullen deze huurinkomsten voor een groot deel je lening al afbetalen, zodat jij het financieel veel makkelijker hebt.

    Bovendien zijn die huurinkomsten, eens het volledig afbetaald is, een zeer gunstige aanvulling op je pensioen.Daarnaast ben je helemaal niet verplicht om er zelf in te blijven wonen: ben je van plan even te reizen of wil je samen gaan wonen met je vriend? Geen probleem, dan verhuur het appartement waar jij in verbleef gewoon!

    Natuurlijk kan het niet allemaal rozengeur en maneschijn zijn. Aan zo’n grote investering hangen toch enkele risico’s die je in achting moet nemen. Huurders vinden is namelijk niet zo evident als het lijkt en er is een kans dat de woningen soms voor een tijdje niet verhuurd geraken. Ook als je huurders hebt, kunnen zij de huur soms niet betalen of veel te laat betalen.

    Geen huurinkomsten betekent ook dat je de lening af en toe zal moeten afbetalen uit eigen zak. Ten slotte kunnen de huurders ook veel dingen kapot maken in het pand, waarna jij dan voor deze kosten zal moeten opdraaien als eigenaar. Goede huurders vinden is dus essentieel voor het goede verloop van je opbrengsteigendom!

    Woonhypotheek denkt met je mee

    Een opbrengsteigendom is een hele verantwoordelijkheid, zeker als eerste investering. De risico’s zijn niet min, maar toch blijft een goed investering. Wil je graag eens praten met een expert over zo’n opbrengsteigendom? Bij Woonhypotheek helpen je graag verder met al je vragen en bedenkingen en bekijken we samen alle mogelijkheden. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

    MEER ADVIES IN ANDERE