Waarop letten opzeggen huurcontract woning of appartement?

  • 6sep
    Gepost in andere

    Je woont op dit moment in een huurhuis, maar je wil een woning kopen. Heb je jouw hypothecaire lening inmiddels aangevraagd en is deze lening goedgekeurd, dan kun je jouw huurcontract opzeggen. In dit geval weet je namelijk zeker dat je op de korte termijn in jouw koopwoning kunt trekken.

    Het opzeggen van een huurcontract is niet lastig, maar je moet dit wel op de juiste manier doen. Wij vertellen je graag wanneer je jouw huurcontract het beste op kunt zeggen en hoe je dit moet doen, zodat je jouw contract op de juiste manier beëindigt.

    Wanneer het huurcontract opzeggen?

    In de meeste gevallen kunnen huurcontracten op ieder moment opgezegd worden. Heb je bijvoorbeeld een contract getekend met de minimale huurtijd van een jaar en zit je meer dan een jaar in je huurwoning, dan kun je het contract gewoon opzeggen. Wel moet je in dit geval rekening houden met de opzegtermijn. De opzegtermijn van jouw huurovereenkomst wordt in het contract vermeld.

    Heb je een huurcontract met een lange huurtermijn (van minimaal negen jaar), dan kun je je huisbaas altijd laten weten dat je vertrekt. Wel moet je na het opzeggen minimaal drie maanden in je huis blijven wonen, want dit is bij lange huurcontracten de wettelijke opzegtermijn. Heb je een huurovereenkomst van korte termijn, namelijk drie jaar of minder, dan kun je jouw woning niet vroegtijdig verlaten. Dit is alleen mogelijk als beide partijen akkoord gaan met de vroegtijdige ontbinding van het huurcontract. Is het contract afgelopen, dan kun je uiteraard wel laten weten dat je de overeenkomst niet wenst te verlengen.

    Hoe jouw huurcontract opzeggen?

    Je kunt jouw huurovereenkomst het beste schriftelijk beëindigen. Je hoeft de reden van jouw vertrek niet te geven: enkel doorgeven dat je vanaf wil verhuizen is voldoende om de huurovereenkomst te beëindigen.

    Het is niet verstandig jouw overeenkomst mondeling te beëindigen, simpelweg omdat je in dit geval geen bewijs hebt dat je jouw overeenkomst op beëindigd hebt. Dit kan voor problemen zorgen met oog op de opzegtermijn van jouw huurcontract. Heb je jouw contract bijvoorbeeld op 30 december beëindigd, maar heb je dit enkel mondeling gedaan? Dan kan de huisbaas een andere datum hanteren, bijvoorbeeld 5 januari. Dit betekent dat je een maand langer vast zit aan jouw huurhuis, terwijl je jouw contract netjes op tijd opgezegd hebt.

    Boete bij het opzeggen van je huurcontract

    Zeg je jouw huurovereenkomst te vroeg op, dan kun je belast worden met een boete. Deze boete betaal je aan je huisbaas. Heb je een lange huurovereenkomst van minimaal negen jaar, dan betaal je een boete als je de overeenkomst binnen drie jaar opzegt. Verlaat je de woning in het eerste jaar, dan betaal je een boete van drie maanden huur. Verlaat je de woning in het tweede jaar, dan betaal je een boete van twee maanden huur. Verlaat je de woning in het derde jaar, dan betaal je een boete van één maand huur. Houd hier rekening mee als je jouw huurovereenkomst vroegtijdig opzegt.

    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN ANDERE