Gepost in andereRenoveren is razend populair, maar is het ook een goed idee om bouwgrond te kopen? Zeker! Het is het uitgelezen moment om een stuk bouwgrond te kopen. Er is nog genoeg bouwgrond, je wordt gespaard van dure renovaties en de waarde van je woning zal hoger liggen.
In dit artikel vertellen we je waarom het een goed moment is om bouwgrond te kopen en we vertellen je waarop je moet letten bij het aanschaffen van een lap bouwgrond.
Waarom is het een goed moment om bouwgrond te kopen?
Er is nog veel bouwgrond
Vaak leeft het idee dat bouwgrond schaars is, maar dat is eigenlijk niet het geval. Er is nog behoorlijk veel bouwgrond die nog niet bebouwd is. In 2020 waren er nog maar liefst 280 000 percelen bouwgrond beschikbaar in Vlaanderen, goed voor meer dan 40 000 hectare.
In de ene regio is er wel meer bouwgrond beschikbaar dan in andere regio’s. In West-Vlaanderen is bouwgrond het schaarst.
Renovaties zijn duur
Renoveren zit in de lift, maar een nieuwbouwwoning neerpoten is ook een heel erg goed idee. Er gelden namelijk erg strenge energienormen waaraan je moet voldoen. De renovatie van een oude woning kan dan ook duurder uitvallen dan gepland. Het is niet voldoende om de woning op te knappen, je moet ook rekening houden met isolatie- en energievoorschriften om de energiefactuur laag te kunnen houden.
Ook nieuwbouwwoningen zijn onderworpen aan strikte energievoorschriften, maar het is tegenwoordig eenvoudig om een energiezuinige of zelfs energieneutrale woning te bouwen. Ze zijn de norm geworden.
Nieuwbouwwoningen zijn veel waard
Die nieuwe, energiezuinige woningen zijn bovendien veel meer waard dan woningen die gerenoveerd moeten worden. Investeren in bouwgrond is dus financieel een goede beslissing. Eenmaal je de bouwgrond gekocht hebt en een energiezuinig huis hebt gebouwd, zal de verkoopwaarde een stuk hoger liggen.
Lage rentevoeten
Het moet niet gezegd zijn dat de rentevoeten historisch laag zijn. Dat is natuurlijk niet alleen een voordeel voor wie bouwgrond koopt, maar ook voor wie van plan is om vastgoed te kopen in het algemeen. Dankzij de lage rentes is bouwgrond kopen minder duur.
Een kanttekening: de registratierechten
Sinds januari 2022 zijn er nieuwe registratierechten van kracht. Het is nu voordeliger om een eerste woning te kopen. Je betaalt slechts 3% registratierechten in plaats van 6%. Voor bouwgrond zijn registratierechten echter duurder geworden. Je betaalt nu 12% registratierechten wanneer je bouwgrond koopt. Voorheen was dat 10%.
Waarop moet ik letten bij de aankoop van bouwgrond?
- De ene lap bouwgrond is de andere niet. Bepaalde stukken bouwgrond bieden meer mogelijkheden dan andere. We geven je enkele tips om er de juiste bouwgrond uit te kiezen.
- De oriëntatie van de bouwgrond
- De oriëntatie van de bouwgrond is erg belangrijk. Wanneer mensen een woning kopen, vinden ze veel natuurlijke lichtinval altijd een must. Bij bouwgrond wordt daar echter vaak nog niet aan gedacht.
- Een oriëntatie naar het noorden is het minst interessant. Je zal dan amper zonlicht hebben. Een stuk bouwgrond dat naar het zuiden gericht is, is beter, maar het kan dan in de zomer wel erg warm worden binnen. De ideale lap bouwgrond is daarom georiënteerd naar het zuidwesten of zuidoosten.
- Is het stuk bouwgrond van je dromen niet ideaal georiënteerd? Geen probleem, houd er dan wel rekening mee tijdens het ontwerp van de woning.
De omgeving
Net zoals wanneer je een huis koopt, moet je ook bij de aankoop van een stuk bouwgrond nadenken over de directe omgeving van de lap grond. Het is een goed idee om een stuk bouwgrond te kopen in een stedelijke omgeving. Je bevindt je dan dichtbij winkels, openbaar vervoer en andere faciliteiten. Dat verhoogt de waarde van je nieuwbouwwoning.
Controleer ook of je woning in overstromingsgevoelig gebied ligt. Het kan de waarde van het stuk bouwgrond, en je toekomstige woning, verlagen.
Het terrein
Het spreekt voor zich, maar een vlak terrein heeft de voorkeur op een hellend terrein. Wanneer je een woning bouwt op een hellend terrein, zal je rekening moeten houden met extra kosten. Het beïnvloedt het ontwerp van de woning en je zal mogelijk veel grond moeten aan- of afvoeren.
De draagkracht van de grond
Wanneer je een nieuwbouwwoning wil zetten, is het belangrijk om een grondsondering te laten uitvoeren. Er wordt dan gemeten hoe stevig de grond is en hoeveel gewicht de grond dus kan ondersteunen. Blijkt de draagkracht van de bouwgrond laag, dan zal je extra moeten investeren in funderingen.
Bodemattest
Vooraleer je bouwgrond koopt, moet eerst een bodemattest opgemaakt worden door OVAM. Er wordt dan nagekeken of er op het stuk bouwgrond ooit een vervuilende activiteit heeft plaatsgevonden. Is dat het geval, dan zullen er mogelijk dure saneringen nodig zijn.
Woonhypotheek helpt je met vragen over bouwgrond
Wil je graag bouwgrond kopen? Dan is nu dus het moment! Zit je met vragen omtrent het kopen van bouwgrond? Of zit je nog met twijfels in verband met nieuwbouwwoningen of leningen? We geven je graag een antwoord op al je vragen. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
MEER ADVIES IN ANDERE