Gepost in andereSamenhuizen: da’s samenwonen met anderen onder één dak. Dit kan met familieleden of vrienden zijn, maar ook met wildvreemden. Want samenwonen heeft zo z’n financiële voordelen: de huurprijs en de bijkomende vaste kosten kunnen splitsen betekent logischerwijs dat je minder moet betalen. Handig! Maar welke addertjes liggen hier onder het gras? Enkele dingen waar je zeker mee moet rekening houden als je van plan bent te gaan samenhuizen.
Samenhuizen: wat zijn de voordelen?
Financieel voordelig
Als je samen huist, heb je enorm veel financiële voordelen en kan je voor meer luxe gaan zonder daar meer voor te moeten betalen. Je kan sneller veel groter wonen als je samen met anderen de huur kan delen. En ook de vaste kosten ook niet mals als je alleen woont: die bijkomende kosten worden eveneens verdeeld als je beslist om samen te huizen.
Bovendien deel je ook alle kosten van allerhande benodigdheden zoals een wasmachine, een grasmaaier, bestek, potten en pannen, een televisie,…Vooral voor studenten en werkende jongvolwassenen is dit de ideale manier om de kosten te drukken en een beetje te kunnen sparen.
Let op! Als je een werkloosheids- of invaliditeitsuitkering aanvraagt, kan het samenhuizen wel in je nadeel spelen. De overheidsinstanties zien dit namelijk vaak als echt samenwonen en kan dit je uitkering dus verlagen. Als dit voor jou het geval is, kan je best eens navragen bij de gemeente waar je woont.
Weg met eenzaamheid
Alleen wonen kan na een tijd erg eenzaam zijn. Dat probleem heb je niet als je samenwoont met anderen: het is vaak enorm gezellig! Geef toe: alleen is ook maar alleen. Samen eten, samen een serie kijken, samen een glas wijn drinken in de tuin of op het terras. Hoe meer ziel, hoe meer vreugd! Via samenhuizen kan je daarnaast ook veel nieuwe mensen leren kennen en vervolgens je vriendengroep uitbreiden.
Samenhuizen: maak afspraken
Samenhuizen klinkt heel aantrekkelijk, maar kan ook tegenvallen als er geen goede afspraken worden gemaakt. Het is belangrijk om af en toe met je huisgenoten samen te zitten en te zorgen dat jullie allemaal op één lijn zitten wat bijvoorbeeld het huishouden betreft. Zonder die goede afspraken, kan er flinke ruzie ontstaan.
Hoe ga je samenhuizen?
Met verschillende mensen samenleven onder één dak kan in verschillende vormen. Hieronder een overzicht.
Samenleven in een gemeenschapshuis
Een gemeenschapshuis is eigenlijk een beetje zoals op kot gaan: iedereen heeft z’n eigen privé kamer, maar deelt wel alle andere ruimtes zoals de badkamer, de keuken en de living. Vooral onder jonge mensen is deze manier van samenleven enorm populair. Naast de financiële voordelen kan via een gemeenschapshuis ook meer mensen leren kennen.
Co-housen
Dit soort samenleven is eigenlijk bijna hetzelfde als een gemeenschapshuis. Bij co-housen is er echter vaak iets meer privéruimte en wordt enkel één of 2 ruimtes gedeeld met anderen. Dit wordt vaker gedaan met gezinnen.
Co-wonen
Co-wonen is de laatste jaren ook erg populair geworden. Er bestaan zelfs meer en meer vastgoedprojecten die deze doelgroep willen aanspreken. Bij Co-wonen wordt enkel een gang, garage of tuin gedeeld. De rest blijft privé. Op die manier heb je je privacy, maar kan je makkelijk met medebewoners gezellig doen en een babbeltje slaan.
Samenleven in een woongroep
Een woongroep is eigenlijk een gemeenschapshuis maar dan met iets meer plaats voor jezelf. Zo wordt het gebouw verdeeld in aparte studio’s of appartementen waar iedereen z’n eigen kleine keukentje, badkamer en slaapkamer heeft. Alle resterende ruimtes zijn gemeenschappelijk: de leefruimte, een soort ‘kantine’ en soms ook een tuin. Op die manier heb je je eigen stek, maar kan je als je wil nog altijd gezellig praten met medebewoners.
Samenleven in een kangoeroewoning
Als je graag wilt blijven samenwonen of terug wilt samenwonen met familie is een kangoeroewoning de ideale optie. Elk deel van de familie heeft dan een eigen woonruimte inclusief aparte voordeur. Deze manier van samenleven wordt vaak toegepast bij families waar er ouders of grootouders hulpbehoevend zijn, maar is ook heel praktisch als de grootouders graag op de kleinkinderen willen babysitten. Bovendien is het gewoon enorm leuk dat je je familie rondom je hebt, maar toch kan genieten van je privacy.
Samenhuizen: vraag advies aan een expert
Heb je twijfels over een bepaalde samenhuizingsovereenkomst en wil je graag alles eens kunnen bespreken met een expert? Woonhypotheek overloopt met jou alle mogelijkheden die passen bij jouw financiële situatie. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
MEER ADVIES IN ANDERE