Je bod werd aanvaard! Wat nu?

  • 14dec
    Gepost in andere

    Heb je onlangs een bod uitgebracht op een woning en werd dit aanvaard? Van harte gefeliciteerd! Dat is natuurlijk fantastisch nieuws. Nu sta je misschien al te springen om je intrek te nemen in je nieuwe droomhuis, maar dat kan helaas niet van de één op de andere dag. Er zullen eerst nog wat zaken geregeld moeten worden alvorens je tot de wettelijke nieuwe eigenaar wordt benoemd en de sleutels van de woning in ontvangst mag nemen. Deze handelingen dienen onder meer als bescherming van zowel de koper als de verkoper, zodat jullie allebei goed weten waar jullie aan toe zijn en er geen onaangename verrassingen volgen. 

    Stap 1: Opstellen van het compromis

    Na het officiële akkoord omtrent de vraagprijs, is het tijd om de voorlopige verkoopovereenkomst op te stellen. Dit wordt ook wel het compromis genoemd. In deze verkoopovereenkomst worden diverse zaken opgenomen die van belang zijn voor de notariële akte. Het is belangrijk dat het compromis concreet en eenduidig wordt opgesteld, om later discussies te vermijden tussen beide partijen.

    De verkoopovereenkomst is bindend, wat betekent dat beide partijen zich contractueel verbinden om de transactie uit te voeren tegen de overeengekomen prijs. Eens het compromis getekend, kun je dus niet meer terug. Doe je dit wel, dan hangt hier een behoorlijk prijskaartje aan vast in de vorm van een boete. Ben je na het ondertekenen van het compromis dan direct eigenaar van de woning? Nee. Daarna volgt een wachtperiode tot het uiteindelijk moment waarop de akte verleden wordt. 

    Stap 2: Het verlijden van de notariële akte

    Na ondertekening heeft de eigenaar van de woning maximaal 4 maanden de tijd om de akte te laten verlijden. In deze periode zal de overeenkomst officieel worden gemaakt. Het is tevens deze periode die de notaris in staat stelt de officiële akte voor de overdracht van het eigendom op te stellen. De eigenaar van de woning krijgt nu de tijd om belangrijke attesten en bewijsstukken aan te leveren. Deze informatie is allemaal van groot belang voor het correct opstellen van de akte door de notaris.

    Jij als koper zult in deze periode zorg moeten dragen voor het voldoen van de registratierechten. Nadat dit allemaal voor elkaar is, spreek je samen met de koper een datum af om bij de notaris zitting te nemen. Daar zal de officiële akte voorgelezen  en ondertekend worden door beide partijen. Op dit moment krijg je de sleutels van de woning, want je mag je nu officieel eigenaar noemen!

    Wat als het verlijden van de akte langer dan 4 maanden duurt?

    In theorie is het mogelijk om de akte ook later dan 4 maanden te laten verlijden, maar dat is zeker niet wenselijk voor de verkopende partij. Duurt de wachtperiode namelijk langer, dan bestaat het risico dat de verkoper een boete moet betalen aan de fiscus. Deze is minimaal 10% van de registratierechten, maar kan oplopen tot maar liefst 50%. 
    Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze termijn en houd gewoon goed onderling contact, dan is alles afgerond voor je het weet.

    Verplichtingen koper

    Als koper heb je natuurlijk ook je verplichtingen. Koop je een woning onder voorbehoud van financiering, dan zul je deze financiering moeten regelen, wil de koop doorgaan. Woonhypotheek kan je hier uitstekend bij helpen! Wij werken samen met ruim 25 verschillende banken en kredietverstrekkers en doen er alles aan om de best passende en voordelige financiering voor jou te vinden. Bel ons vandaag nog om de mogelijkheden te bespreken.

    MEER ADVIES IN ANDERE