Is een bod op een woning altijd bindend?

  • 10aug
    Gepost in andere

    Is een uitgebracht bod altijd bindend? Veel potentiële kopers van een woning stellen ons die vraag. Het kan immers verleidelijk zijn om in een opwelling een bod uit te brengen op een woning, zeker wanneer je op slag verliefd bent geworden op het pand! Het verdient echter aanbeveling om een opwelling eerst even rustig te overdenken en (minstens!) tot 10 te tellen. Is een bod eenmaal uitgebracht en geaccepteerd door de verkoper, dan wordt dit immers als een bindende overeenkomst gezien. Het maakt overigens niet uit of dit mondeling of schriftelijk is gebeurd. Een uitgebracht bod verplicht de koper hoe dan ook tot het voltooien van de koopovereenkomst.

    Hoe kan een bod worden uitgebracht?

    In vele gevallen zal een bod telefonisch worden uitgebracht, omdat dit nu eenmaal de snelste manier is om direct een antwoord terug te krijgen. In het algemeen wordt de vraagprijs vrijwel nooit meteen geboden. Op deze manier ontstaan veelal onderhandelingen tussen koper en verkoper, totdat beide partijen het eens zijn over de afgesproken koopsom en een compromis kunnen sluiten.

    Net zoals een bod de koper verplicht tot aankoop van een woning, verplicht het de verkoper ook de woning enkel en alleen te verkopen aan de bieder. Het is dus eigenlijk altijd raadzaam om na eventueel telefonisch overleg de gemaakte afspraken op papier te zetten. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en heb je als bieder bewijsmateriaal voorhanden, indien de verkoper toch ineens zou besluiten de woning te verkopen aan een hogere bieder.

    Aanvullende voorwaarden bij het uitbrengen van een bod

    Heb je als koper een bod uitgebracht, maar weet je nog niet zeker of de bank jou een financiering zal willen verstrekken voor de geboden koopsom? Dan raden we in elk geval aan om aanvullende voorwaarden in de koopovereenkomst op te nemen. Om de koop enkel door te laten gaan indien je daar ook voldoende financiële middelen voor hebt, kun je een zogenaamde opschortende voorwaarde stellen. Hierin staat vermeld dat de verplichting tot koop komt te vervallen indien je geen hypothecair krediet kunt krijgen.

    Daarnaast kun je ook nog opteren voor tijdsgebonden aanvullende voorwaarden. Indien de verkoper niet binnen een bepaald tijdsbestek reageert op je bod, loopt je bod af. Na deze periode vervalt de verplichting tot aankoop, mocht de verkoper alsnog je bod aanvaarden.

    Wat als je je niet aan de afspraak houdt?

    Heb je een bod uitgebracht en is deze bindend, dan moet je de koopovereenkomst voltooien. Doe je dit niet, dan heeft de verkoper het recht om schadevergoeding te eisen wegens geleden schade. Dit zijn geen kleine bedragen! In de meeste gevallen zal het bedrag 10% van de aankoopprijs betreffen! Heb je een bod uitgebracht op een huis van 250.000 euro en houd je je niet aan de afspraak, dan heb je dus kans dat je 25.000 euro schadevergoeding moet betalen. Daarom is het dus van belang dat je weet waar je aan begint en aanvullende voorwaarden stelt, om dit soort situaties te vermijden.

    Nood aan meer informatie?

    Heb je je droomhuis op het oog, maar weet je niet hoe je er financieel voor staat? Neem dan nu contact met ons op. Onze adviseurs kunnen je uitstekend helpen bij het bepalen van de hoogte van de financiering die je kunt krijgen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan op het moment dat je een bod uitbrengt. Wij werken samen met meer dan 25 hypotheekverstrekkers en kunnen zodoende altijd de best passende hypothecaire lening voor jouw specifieke situatie vinden, die beantwoordt aan al jouw wensen en behoeften.

    MEER ADVIES IN ANDERE