Gepost in andereHet komt regelmatig voor dat grootouders hun kleinkinderen willen helpen. De maatschappij verandert immers continu en grootouders bevinden zich nogal eens in de positie, om kleinkinderen een zetje in de rug te geven. Bijvoorbeeld door een woning na te laten, of een geldsom te schenken.
Hier zijn natuurlijk wel wat voorwaarden aan verbonden. In dit artikel leggen wij je iets meer uit over het erven van je grootouders en waar je zeker op dient te letten.
Hoeveel mogen kleinkinderen precies erven?
Iets dat je in ieder geval in je achterhoofd dient te houden, is dat de kinderen van de grootouders niet over het hoofd mogen worden gezien. Dit kunnen dus je ouders zijn, of ooms en tantes. Zij hebben recht op het zogeheten reservataire erfdeel. Als grootouder dien je dan een berekening te maken over de hoeveelheid die je aan een kleinkind mag geven.
In het geval dat je grootouders slechts één kind hebben, dan mogen ze geheel zelf beslissen wat ze met de helft van de nalatenschap doen. Bij twee kinderen wordt dit al minder; namelijk een derde. En bij drie of meer kinderen blijft er slechts een vierde over om vrij over te beschikken. Alleen dit deel mag dan aan kleinkinderen worden geschonken.
Tot een bepaald bedrag hoef je geen belasting te betalen
Heb je eenmaal uitgerekend wat je als grootouder aan je kleinkind mag geven, dan dien je er ook nog eens waakzaam op te zijn dat de kleinkinderen allicht belasting moeten betalen over dat deel.
In Vlaanderen is dit 3% tot een bedrag van 50.000 euro, echter zorgt de belastingvermindering op zogenaamde kleine erfdelen ervoor dat je tot een bedrag van 12.500 euro geen belasting hoeft te betalen. Zijn er meerdere kleinkinderen, dan mogen al deze kleinkinderen belastingvrij 12.500 euro erven.
Hoe zit het dan met het erven van een woning van je grootouders?
Bij een woning ligt de situatie al ietwat gecompliceerder, vanwege het feit dat woningen en bouwgrond constant in waarde dalen en stijgen. In het geval van één kind met één kleinkind vormt dit vaak niet zo een groot probleem; een ouder wil natuurlijk meestal graag dat een kind op financieel vlak kan worden geholpen.
Indien er echter meerdere kinderen zijn met kleinkinderen, dien je op te letten aangaande de manier waarop je een woning of bouwgrond schenkt. Als je de huidige waarde van de woning schenkt, dan kan de woning na overlijden van de grootouder ineens in waarde zijn gestegen. Hierdoor kunnen bepaalde erfgenamen zich benadeeld voelen.
Indien je dus op dit moment als grootouder een huis wil schenken aan een kleinkind (of meerdere kleinkinderen), dan kun je het beste de woning alsmede de waarde ervan met een officiële akte schenken, waarin alle kinderen worden benoemd. Heeft een grootouder twee kinderen, dan wordt de woning en de bijbehorende waarde in onverdeeldheid geschonken.
Wanneer de grootouder overlijdt, dan kunnen de kinderen op dat moment de erfenis verdelen conform de huidige waarde. Vervolgens kan één van de kinderen dan het beloofde deel aan zijn of haar kind schenken, het kleinkind dus.
WoonHypotheek kan precies voor jou bepalen hoe hoog je hypotheek zal zijn
Indien je op het punt staat iets te erven of misschien een nieuwe hypotheek op een reeds geërfde woning wilt afsluiten, dan kun je altijd bij ons terecht voor een heldere simulatie en een duidelijke opgave van jouw financiële mogelijkheden. Bel ons gerust eens voor informatie, of om meteen een afspraak te plannen.
MEER ADVIES IN ANDERE