Gepost in andereEen pand met een positieve energiewaarde is een waardevol pand. Heb je net het huis van je dromen gekocht maar is er nog wat werk aan de winkel wat de energiewaardes betreft? Dan zal je je aan een energetische renovatie moeten wagen. Want hoe beter de energiewaardes, hoe hoger je wooncomfort en hoe lager je energiefactuur. Waar moet je dan zoal op letten en hoe pak je zo’n renovatie het beste aan?
Waarom een energetische renovatie?
Bij een energetische renovatie draait het vooral rond isolatie. Een woning bestaat namelijk uit twee aspecten: de binnenruimte en de buitenschil. Terwijl werken aan de binnenruimte in het algemeen niet zo’n hoog budget nodig heeft, kunnen de kosten voor de buitenschil in orde te maken wel hoog oplopen. Natuurlijk haal je hier op lange termijn veel uit: je energiefactuur daalt enorm, de waarde van je woning stijgt en het is veel comfortabeler wonen.
Energetische renovatie: aanpak
Aan welke onderdelen van je woning is er werk aan de winkel bij zo’n renovatie en hoe pak je dat aan?
Dakisolatie: isoleer je dak of je zoldervloer
Is je dak onvoldoende geïsoleerd? Bij een slechte dakisolatie verlies je maar liefst 30 % van de warmte in je woning. Het dak isoleren heeft dus de hoogste prioriteit tijdens een energetische renovatie. Dit kan je op twee verschillende manieren aanpakken: ofwel isoleer je het dak zelf, ofwel isoleer je de zoldervloer.
Als je al beschikt over een onderdak, gaat isoleren zeer vlot waarbij er isolatiewol wordt geplaatst tussen de kepers (de lange, verticale balken). Kan je de dakpannen zien als je op zolder bent? Dan betekent dit dat er geen onderdak aanwezig is en dat er dus ingrijpende werken zullen moeten plaatsvinden alvorens je kan beginnen isoleren. In dat laatste geval is het aangeraden om te gaan voor een zoldervloer isolatie. Hierbij wordt ook vaak met isolatiewol gewerkt. Als je de zolder nog wilt kunnen gebruiken als functionele ruimte kan je bovenop de isolatiewol een houten framework plaatsen.
Muurisolatie: buiten, binnen of via de spouwmuur
Ook via je muren kan er heel wat warmte verloren gaan (tot wel 20 %!). Het tweede onderdeel waar je dus aan kan timmeren bij een energetische renovatie zijn de muren. Je muren isoleren kan op 3 verschillende manieren: langs buiten op de gevel, door de spouwmuur op te vullen of langs binnen. Je buitengevel isoleren is iets duurder, maar wel erg efficiënt en duurzaam. Daarbij worden er isolatieplaten op je gevel geplaatst en een volledig nieuwe gevelafwerking. Je woning zal er na deze werken iets anders uitzien, maar ook weer zo goed als nieuw.
Wil je liever je oorspronkelijke gevel behouden? Dan kan je gaan voor de snelle spouwmuurisolatie. Tussen je binnen en buitenmuur wordt er dus via boorgaatjes isolatiemateriaal ingespoten zoals parels of wol dat daarna dus dient als isolatieschil. Heeft je woning geen spouwmuur of is je woning er gewoon niet geschikt voor? Dan kan je nog altijd de binnenmuren isoleren. Dit kan je echter wel beter door een specialist laten doen omdat het enorm veel precisie en kennis vergt.
Raamisolatie: dubbele beglazing
Ook langs de ramen kan veel warmte ontsnappen. Heb je nog steeds enkele beglazing? Dan is het hoog tijd om je ramen te laten vervangen. De dubbele beglazingramen van vandaag beschikken nog eens over een onzichtbare coating en ook de glasspouw is opgevuld met een speciaal gas. Dit heeft alleen maar positieve voordelen voor je energiewaardes.
Vloerisolatie: de kruipkelder isoleren
Wil je je vloer ook volledig isoleren? Dan zal je de vloerbedekking volledig moeten openbreken, wat dus een erg ingrijpend werkje is. Een handige oplossing hiervoor is je kruipkelder aanpakken door harde isolatieplaten te plaatsen. Lopen er veel leidingen in je kruipkelder? Dan is gespoten isolatiemateriaal ook een optie.
Woonhypotheek helpt je renoveren
Wil je je woning graag laten isoleren maar ben je er qua financiering nog niet uit? De experts van Woonhypotheek geven je graag deskundig advies. Contacteer ons nu of maak een afspraak!
MEER ADVIES IN ANDERE