Een openbare verkoop: met welke kosten moet je rekening houden?

  • 8nov
    Gepost in andere

    Vroeger was de meest voor de hand liggende keuze een woning via de reguliere weg aan te kopen, namelijk via een verkoop- en eventueel aankoopmakelaar. Tegenwoordig neigen echter steeds meer mensen naar het aankopen van een woning door middel van een openbare verkoop: een veiling. Waarom? Omdat dit een prima manier blijkt om woningen soms tot ver onder de marktwaarde aan te schaffen. Op deze manier kun je kansen creëren om bijvoorbeeldextra geld over te houden voor renovaties en een nieuwe inboedel. Waar je wel echter rekening mee dient te houden, is het feit dat bij een openbare verkoop extra kosten komen kijken.

    Wat is een openbare verkoop?

    Een openbare verkoop wordt georganiseerd door een notariskantoor. Op een openbare verkoop wordt aan alle potentiële kopers de kans gegeven om op een gewenste woning te bieden. Uiteindelijk zal de woning dan logischerwijs naar de hoogste bieder gaan. Een openbare verkoop kan een vrijwillige keuze van de verkopende partij zijn, bijvoorbeeld wanneer men snel van een huis af wil zijn. Daarnaast kan een openbare verkoop ook via een gerechtelijke procedure worden opgestart. Dit noemt men ook wel een executieverkoop. Soms gaat het dan om woningen die door de huidige eigenaar niet meer betaald kunnen worden.

    Openbare verkopen kun je terugvinden via diverse mediakanalen. Zo kan er berichtgeving in een plaatselijke krant staan, of wordt de verkoop op aanplakbrieven bekend gemaakt. Op deze aanplakbrieven staat onder andere welke notaris de woning aanbiedt, hoe de woning kan worden bezichtigd, waar de veiling plaatsvindt en in welke plaats.

    Forfaitaire kosten

    Een openbare verkoop brengt de nodige kosten met zich mee. Bovenop de verkoopprijs dien je als koper ook een zogenaamd forfait te betalen. Dit betreft een bepaald percentage aan kosten, dat afhankelijk is van de uiteindelijke verkoopprijs van de woning. Hoe hoger deze uitvallen, hoe lager deze forfaitaire kosten zullen zijn. Dit percentage omvat de registratierechten, het bedrag dat de notaris krijgt en de gemaakte aktekosten. Ook hangt het percentage af van bepaalde regio’s waar de woning zal worden verkocht. Tevens is er soms sprake van gunstiger tarieven bij bepaalde soorten woningen, zoals een kleine eigendom op het platteland of een bescheiden woning.

    Kosten voor koper of verkoper?

    Er wordt steeds geprobeerd om woningen binnen 1 zitdag van de hand te doen. Soms kan er echter een tweede zitdag nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer het hoogste bod op een veiling niet door de verkopende partij wordt geaccepteerd. Is dit het geval worden de bovengenoemde forfaitaire kosten verhoogd met 1%. Overigens is het zo dat bij een vrijwillige openbare verkoop de verkoper de kosten zal moeten voldoen. Enkel bij een gerechtelijke openbare verkoop komen de kosten voor rekening van de koper.

    Als laatste dient nog te worden vermeld, dat je zeker niet de reguliere kosten moet vergeten die bij de aankoop van een woning komen kijken. Dit zijn bijvoorbeeld kosten in verband met hypotheekvestiging en je hypothecaire lening.

    WoonHypotheek helpt je graag verder

    Heb je toevallig een huis op het oog, maar weet je niet precies hoeveel geld je voor de aankoop nodig zult hebben? Of je nu via een openbare verkoop een huis aanschaft of via een makelaar, extra kosten zul je hoe dan ook maken. Gelukkig kun je deze kosten meestal meefinancieren in je hypothecaire krediet. Wij helpen je graag met het berekenen van de totale prijs die je kwijt zult zijn voor de aankoop van een woning. Daarnaast kunnen wij direct de best passende hypothecaire lening voor je vinden. Twee vliegen in één klap! Bel ons gerust voor vrijblijvende informatie. Wij helpen je graag verder met al je vragen.

    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN ANDERE