Gepost in andereDe rente op het spaarboekje is nu bijzonder laag. Dat betekent dat het gespaarde geld steeds minder goed kan renderen. Daar staat tegenover dat de rente op een hypotheeklening ook heel erg laag is.
Is het dan een verstandig idee om hier gebruik van te maken en een tweede woning te kopen als investering?
In dit artikel bespreken we de voor- én nadelen van een tweede woning.
Voordelen van een tweede woning
In plaats van de lage rente op het spaarboekje, ontvang je met een tweede woning maandelijks huurinkomsten. De maandelijkse kasstroom die gepaard kan gaan met een tweede woning kan een groot financieel voordeel opleveren.
Bovendien is het zo dat je een huis altijd weer kunt verkopen. Als het verleden enige leidraad mag bieden, zal de waarde van vastgoed in de komende decennia positief evolueren. Met een groeiende wereldbevolking wordt langzaam maar zeker duidelijk dat je grond niet zo makkelijk kunt creëren. De vraag naar woningen zal dus toenemen terwijl het aanbod redelijk gelijk zal blijven. Een prima voedingsbodem voor een investering.
Een huis verkopen als het meer waard is, is voor veel vastgoedbeleggers de belangrijkste reden om uiteindelijk te verkopen. Zo verdien je niet alleen aan de huur, maar straks ook aan de winst bij verkoop van de woning. Een dubbel effect!
En om het nog aantrekkelijker te maken: ieder jaar worden de huurprijzen opnieuw geïndexeerd. Hoewel het rendement hierop niet precies is te voorspellen, schommelt dit tussen de 3 tot 5% op jaarbasis. Hierdoor ontstaat dus een groeiend inkomen dat ver vooruit ligt op de inflatie.
Nadelen van een tweede woning
Hoewel een vastgoedinvestering meer lijkt op te leveren dan een spaarboekje, moet er ook wat meer voor gedaan worden. Om te beginnen is er de initiële opstartkost. Een aankoop van een tweede woning brengt hoe dan ook kosten met zich mee. Denk aan de aankoopprijs van de woning, maar ook de transactiekosten (bijvoorbeeld registratierechten en notariskosten) en eventuele belastingen.
Daarnaast ben je als eigenaar van de woning ook verantwoordelijk voor het onderhoud. Gaat er wat stuk? Dan draai je zelf voor deze kosten op. Hou dus rekening met onderhoudskosten en tijd om bijvoorbeeld een klusjesman te regelen die kan zorgen voor het onderhoud.
Is het investeren in vastgoed toch niets voor jou en wil je binnen 5 jaar van de woning af? Realiseer dan dat een verkoop binnen 5 jaar resulteert in een meerwaardebelasting van ongeveer 16,7%.
En over belastingen gesproken: je hebt met een tweede woning niet dezelfde fiscale voordelen als met de eerste woning, zeker niet als je een hypotheek hebt lopen op beide woningen. Voor de tweede woning wordt namelijk gewerkt met het fiscaal stelsel van langetermijnsparen, waardoor het goed kan gebeuren dat er met de tweede woning geen fiscaal voordeel kan worden gerealiseerd.
Ook is het zo dat de tweede woning onderhevig is aan registratierechten en een jaarlijkse roerende voorheffing. Ook dit zijn kosten waar je rekening mee moet houden.
Er zijn dus wel degelijk enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zorg er dan ook voor dat je goed bent geïnformeerd voordat je een tweede woning koopt.
CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE
MEER ADVIES IN ANDERE