Gepost in andereJe hoort er de laatste tijd steeds meer over: co-housing. Samen een huis kopen met een vriend of kennis en daar dan ook samen in wonen. Je deelt de lasten en kan zo in een huis wonen dat op een enkel budget niet betaalbaar zou zijn. Maar is het wel zo’n interessant idee om samen met een vriend een huis te kopen?
De Belgische vastgoedmarkt is een gezonde en stabiele markt. De vastgoedprijzen zitten dan ook al jaren in de lift en deze trend lijkt niet snel te keren. Fantastisch nieuws voor huizenbezitters, maar iets minder gunstig voor starters op de woningmarkt.
Co-housing kan in dit geval uitkomst bieden. Door inkomens te bundelen, ontstaat er een groter budget en wordt het mogelijk om een groter en duurder huis te kopen. In theorie een heel logisch en goed klinkend idee. In de praktijk zijn er echter veel factoren om rekening mee te houden.
Samen een huis kopen
Het is mogelijk om samen met een groep mensen een huis te kopen. Het maakt niet uit of dit een vriend, een partner of een kennis is. Het is alleen niet eenvoudig om samen een huis te kopen. En dat heeft alles te maken met de huidige wetgeving.
Als je niet getrouwd bent en je koopt samen met iemand een woning, dan doe je dit volgens de wet als losstaande individuen. Op de koopakte zal dan worden gesproken van het ‘kopen in onverdeeldheid’. Dit betekent dat de woning niet is verdeeld en in het bezit is van meerdere personen.
In de koopakte zal dan ook worden opgenomen met welke verhouding het pand gekocht werd. Dit hoeft namelijk niet gelijk te zijn. Een vriend kan bijvoorbeeld 20% van het huis kopen en jij de rest. Maar het is ook mogelijk om 98% te kopen en 2% door iemand anders te laten kopen.
Onzekerheid bij co-housing
In de onverdeeldheid schuilt een risico. Een koper heeft namelijk het recht om zijn deel te verkopen. Een partner kan dus besluiten om zijn deel van de woning te verkopen. Met een verhoorschrift aan de rechter kan de medekoper je bijvoorbeeld dwingen om zijn deel over te nemen.
Het is tot op zekere hoogte mogelijk om dit risico af te dekken. In de wet is het zo geregeld dat er een belofte van 5 jaar mag worden gedaan, waarin wordt afgezien van een verkoop. Het maximum ligt op 5 jaar en mag dan telkens met 5 jaar worden verlengd.
Hierin is het dus van groots belang dat je je medekoper vertrouwt. Het grootste nadeel van co-housing is namelijk dat de medekoper roet in het eten kan gooien door simpelweg zijn of haar deel te verkopen.
Benieuwd naar de mogelijkheden tot co-housing en meer inzicht in de risico’s? Maak dan eens een afspraak met een hypotheekexpert en neem contact op met woonhypotheek.be.
MEER ADVIES IN ANDERE