Co-housing: hoe werkt het?

  • 9maa
    Gepost in andere

    Co-housen is een fenomeen dat vooral bij jongvolwassenen enorm populair is geworden. De huurprijzen en koopprijzen gaan de laatste jaren namelijk in stijgende lijn waardoor het haast onmogelijk wordt om alleen een woning te kunnen financieren. Vooral samen huren wordt steeds meer gedaan: samenhokken in een huis of appartement om de kosten te kunnen drukken.

    Je deelt daarbij de huurkosten en de gezamenlijke vaste kosten. Handig en makkelijk toepasbaar. Maar hoe zit dat als je samen met anderen iets wilt kopen? En is dat wel een goed idee?

    Een huis kopen in onverdeeldheid

    Als je een pand koopt met andere individuen wordt er een akte opgemaakt voor ‘kopen in onverdeeldheid. Dat geldt voor iedereen die samen koopt en op dat moment niet getrouwd is. Als je dus wilt kopen met je partner maar je bent (nog) niet in het huwelijksbootje gestapt, zal je ook zo’n akte krijgen. Je wordt dus in dit geval altijd beschouwd als losstaande individuen.

    Met ‘onverdeeldheid’ bedoelen ze dat de woning in principe niet verdeeld wordt, maar aan meerdere personen toebehoort. Een akte van onverdeeldheid kan worden gedaan in verschillende verhoudingen: 50-50 is het meest toepasselijke, maar naargelang je budget kan er ook gekozen worden voor 75-25 of als je met drie bent: 30-30-40. Let op! Elk individu kan beslissen op eender welk moment een de akte te verbreken.

    Wat gebeurt er als een individu de akte van onverdeeldheid verbreekt?

    Vermits elk individu het recht heeft om op elk moment te beslissen uit de akte te gaan, blijft een huis kopen met anderen een risky business. De persoon in kwestie kan je namelijk dwingen om zijn aandeel over te kopen om zelfs om de woning terug te verkopen. Helaas kan je hier niks tegen beginnen.

    Natuurlijk kan er een clausule in de akte worden opgenomen waarbij elke koper belooft om zeker voor 5 jaar mee het pand af te betalen en je op die manier voor een bepaalde tijd te beschermen. Helaas kan je volgens de wet niet direct voor 10 of 20 jaar kiezen. Je kan wel na die 5 jaar de belofte nog eens voor dezelfde termijn verlengen.

    Kies de juiste kooppartner

    Ben je helemaal in de ban van een pand en wil je het graag kopen samen met anderen? Zorg dan zeker dat dit gebeurt met iemand die je voor de volle 100 procent vertrouwt. Het is natuurlijk belangrijk dat deze persoon zich niet opeens terugtrekt of de lening op een gegeven moment niet kan financieren.

    Vraag een expert naar advies

    Wil je graag eens praten met een expert over de voorwaarden bij zo’n koopakte of wil je eens alle mogelijkheden overlopen? Woonhypotheek helpt je de juiste keuze te maken die perfect past bij je financiële situatie in toekomstplannen! Contacteer ons nu vrijblijvend voor advies of maak een afspraak.

    MEER ADVIES IN ANDERE