Gepost in andereHet bezichtigen van woningen kan een leuke periode zijn! Wie weet kom je tijdens al het zoeken ook jouw droomhuis tegen. Nadat heel wat gesurf op gespecialiseerde sites op het internet, is vervolgens het moment aangebroken om daadwerkelijk ook een aantal woningen te bezoeken. Zouden de verwachtingen van de foto’s en beschrijving ook ingelost worden? Waarschijnlijk heb je aan enthousiasme geen tekort en kan je niet wachten om op pad te gaan. Daarom is het des te belangrijker om net op dit moment even gas terug te nemen en jezelf nog even te herinneren aan bepaalde prioriteiten. Wat zoek je precies in een woning? Waar moet je op letten? Welke essentiële zaken mag je vooral niet overslaan of over het hoofd zien?
Om goed voorbereid op pad te gaan, is het verstandig een lijstje te maken met die zaken die je tijdens een bezoek zeker niet mag vergeten bezichtigen of vragen. Naast enkele algemene punten zoals de sfeer en uitstraling van een pand, zijn er ook concrete zaken waar je op moet letten.
In wat volgt, geven we je alvast een handige checklist:
Checkpunt 1: Hang- en sluitwerk
Het eerste dat je zal zien bij een bezoek aan een pand, is de voordeur. Een kans bij uitstek om te kijken of deze goed werkt. Gaat de deur gemakkelijk open en dicht? Zit er een adequaat slot op en werkt dit naar behoren? Is er een anti-inbraakstrip aanwezig? Deze controle kun je vervolgens ook uitvoeren op alle ramen en deuren in het pand. Het renoveren van deuren en kozijnen is geen goedkope aangelegenheid, dus ga zeker na of deze in een goede staat verkeren.
Checkpunt 2: Elektriciteit en bedrading
Doe tijdens een bezoek navraag naar de staat van de elektriciteitsvoorzieningen. Hoe oud zijn de bedrading en de meterkast? Is er een aardlekschakelaar? Controleer ook alle stopcontacten en lichtknoppen, en dit niet alleen op werking, maar ook op aantal in functie van de invulling die je aan een ruimte wil geven. Een tekort aan elektrische toegangspunten is niet handig.
Checkpunt 3: Verwarming en watervoorziening
Een derde punt om op te letten, is de wijze waarop de verwarming werkt. Hoe wordt de woning verwarmd? Beschikt de woning over een CV-ketel of een condensatieketel, en zo ja werkt deze goed? Of is er enkel elektrische verwarming aanwezig? Ook kun je vragen hoeveel de gemiddelde energiekosten per maand zijn. Met name in oude panden met hoge plafonds kan de energierekening schrikbarend hoog uitvallen, dus het is een goed idee om hier van tevoren informatie over in te winnen.
Checkpunt 4: Isolatie van het pand
Tegenwoordig hebben alle woningen een energie EPC-label. Op deze manier heb je vrij snel inzicht in de aard en mate van isolatie van een woning, waardoor je snel kan achterhalen of dit goed geregeld is. Toch kun je voor de zekerheid navraag doen naar de wijze waarop het pand is geïsoleerd en wanneer dit is gebeurd. Een woning met dubbel glas is op meerdere fronten positief, maar de staat van de dubbele beglazing dient wel goed te zijn. Hetzelfde geldt voor muur- en plafondisolatie.
Checkpunt 5: De beruchte verborgen gebreken
Kijk goed om je heen.. Let op sporen van vocht en schimmelvorming in verband met eventuele lekkage(s), maar ook scheuren in de muur en eventuele scheefzakking. Dit laatste kan namelijk een aanwijzing zijn van een slechte fundering. Houd ook je neus open en wees alert op vreemde luchtjes. Er kunnen heel wat oorzaken zijn. Mocht je daarom iets verdachts ruiken, informeer dan meteen bij de makelaar. Hierbij kun je denken aan gaslucht, muffe geurtjes en gewoonweg vreemde geuren.
Tot slot: volg je instinct. Als je het gevoel hebt dat iets niet klopt, vraag dan te allen tijde naar tekst en uitleg. Als potentiële koper heb je hier gewoonweg recht op.
Heb je je droomwoning gevonden en zoek je naar een manier om deze te financieren? Contacteer ons vrijblijvend naar de mogelijkheden van een hypotheek naar jouw wensen en mogelijkheden!
MEER ADVIES IN ANDERE