Gepost in andereDe aanschaf van een woning is niet iets alledaags. Het vereist een gedegen voorbereiding, kennis van de markt, een duidelijk plan en bovenal een helder doel voor ogen. Ben je inmiddels op het punt gekomen dat je een woning hebt gevonden die aan al jouw eisen voldoet? Hoera, gefeliciteerd! Super natuurlijk dat je straks wellicht intrek kunt nemen in je eigen paleisje. Maar voordat je overgaat tot aankoop moet je jezelf eerst een aantal belangrijke vragen stellen.
Uiteraard gaat het hierbij over enkele voor de hand liggende vragen, zoals de hoogte van het budget dat je kunt besteden en aan welke voorwaarden jouw woning moet voldoen. Maar er zijn ook minder vanzelfsprekende aspecten waar je rekening mee moet houden om het gehele proces zo vlot mogelijk te laten verlopen en niet voor onaangename verrassingen te staan.
We hebben een handig stappenplan ontwikkeld, gebaseerd op de meest bekende valkuilen tijdens de aanschaf van een woning.
1. Doe buurtonderzoek
Veel mensen concentreren zich heel erg op de woning zelf en houden daarbij soms geen rekening met de buurt waarin het pand zich bevindt, zeker wanneer je een huis hebt gevonden dat aan al je verwachtingen lijkt te voldoen. Besef echter wel, dat je natuurlijk niet de rest van je leven binnenshuis wil en zal doorbrengen! Kijk daarom een beetje om je heen wanneer je een huis gaat bezichtigen. Ziet de buurt er mooi uit? Zijn er winkels in de buurt? Of zijn er, als je kinderen hebt of plant, scholen dichtbij en mogelijkheden tot buitenspelen?
Neem ook een kijkje op het internet. De meeste gemeenten bieden informatie met diverse kerncijfers en percentages aan met betrekking tot deelgemeenten. Het huis van je dromen kan ineens een stuk minder aantrekkelijk lijken, indien blijkt dat er in een bepaalde buurt sprake is van hoge criminaliteitscijfers. Maar ook een gebrek aan scholen kan problematisch zijn, aangezien je hierdoor veel meer zult moeten reizen met de kinderen.
2. Probeer de reden van verkoop te achterhalen
Misschien kun je deze vraag het beste eerst stellen aan de makelaar, want de vraag waarom iemand een huis verkoopt, is erg persoonlijk. Niet alle woningverkopen zijn namelijk vrijwillig. Het komt regelmatig voor dat mensen afstand moeten doen van hun huis vanwege financiële problemen.
Of er is meer aan de hand, denk aan een gezinslid dat ‘stiekem’ de woning van de hand wil doen, ten nadele van een ander. Dan betreft het meer een ethische kwestie, want zou je in een huis willen wonen dat zonder instemming van de eigenaar is verkocht? Niettemin wel relevant.
Zo zijn er nog meer zaken die van belang kunnen zijn, zoals verborgen gebreken. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen op dit gebied.
3. Kijk naar de waarde van vergelijkbare huizen in de buurt
Als je wilt weten of de verkoopprijs marktconform is, doe dan zelfstandig wat onderzoek naar andere huizen die in dezelfde buurt te koop staan. Let daarbij onder andere op aantal vierkante meters, kenmerken en andere faciliteiten. Meestal wordt een huis in eerste instantie voor een ruimer bedrag op de markt, om zodoende meer opbrengsten te kunnen genereren. Met solide achtergrondinformatie kun je voorkomen dat je teveel betaalt.
4. Let op eventuele extra kosten
Wanneer je straks je intrek neemt in je nieuwe huis, moet je natuurlijk hypotheeklasten betalen. Daarnaast zijn er echter nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan stookkosten, kosten voor water en elektriciteit en in sommige gevallen ook erfpacht en servicekosten. Met name de laatstgenoemde kunnen een probleem in je budget veroorzaken indien deze erg hoog zijn. Maar ook panden met bijvoorbeeld grote ruimten met hoge plafonds houden een extra kostenpost in: hoge stookkosten. Probeer zoveel mogelijk van tevoren al een berekening te maken om niet voor verrassingen te staan.
Een goede voorbereiding is het spreekwoordelijke halve werk, dus probeer deze tips zoveel mogelijk op te volgen tijdens je zoektocht naar een droomwoning.
Voor het financiële gedeelte staan wij je graag bij.
Neem nu contact met ons op!
MEER ADVIES IN ANDERE