Hoeveel kan ik lenen? Wat is mijn maximum?

  • 7feb
    Gepost in financiering

    Heb je onlangs definitief besloten dat je een huis of appartement wil kopen? Dan is één van de eerste vragen die je jezelf ongetwijfeld zult stellen: “Hoeveel kan ik lenen?” Niet zo vreemd ook, want je leencapaciteit bepaalt immers grotendeels het soort woning dat je kan kopen. Daarnaast bepaalt het bedrag dat je zult lenen ook de maandelijkse kosten waar je de komende jaren rekening mee moet houden.

    Om te bepalen wat je kan lenen, zijn er een aantal factoren die een rol spelen die je altijd mee moet laten wegen. Natuurlijk is de hoogte van je maandelijkse inkomen (en dat van je eventuele partner) een belangrijke factor.

    Maar ook hoeveel eigen middelen je in kunt brengen en hoe lang de lening zal voortduren. In dit artikel verschaffen wij je wat meer informatie over de spelregels bij het bepalen van je maximale hypotheek.

    De algemene regel die vaak wordt gehanteerd

    Er zijn natuurlijk een hoop zaken die van belang zijn bij het bepalen van het bedrag dat je kunt lenen, maar als vuistregel wordt vaak genomen dat je nooit meer dan 1/3e van je maandelijkse inkomsten aan woonkosten zou moeten spenderen. Je moet na het betalen van je hypotheek dus nog 2/3e van je salaris over kunnen houden. Deze regel is handig om jezelf niet in onnodige financiële problemen te brengen in de toekomst.

    Hoe bereken je hoeveel je kunt lenen?

    Grofweg is je leencapaciteit het bedrag dat overblijft wanneer je al je vaste lasten aftrekt van je totale inkomsten. Het is dus zaak allereerst een berekening te maken van je totale inkomsten. Als je alleen bent dan zijn dit alle inkomsten uit loondienst en/of zelfstandig ondernemerschap, plus eventuele andere inkomsten zoals uitkeringen en alimentatie. Heb je een partner? Dan dient hij of zij hetzelfde te doen en tel je de twee bedragen bij elkaar op.

    Daarna dien je te kijken naar de vaste uitgaven die je elke maand betaalt. Dit zijn standaard kosten zoals een zorgverzekering en andere verzekeringen, kosten voor internet en telefonie, benzinekosten en eventueel reeds bestaande leningen.

    De hypotheekverstrekker zal altijd navraag doen bij Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP), dus breng eerlijk al je schulden in kaart. Heb je dit overzicht ook? Dan trek je dit bedrag van je eerste bedrag af. Dan weet je wat je overhoudt per maand om aan een hypotheek te kunnen besteden.

    Eigen inbreng: beschik je hierover?

    Tegenwoordig dien je bij vrijwel elke hypotheekverstrekker 20% aan eigen financiële middelen in te brengen, om überhaupt in aanmerking te komen voor een hypothecair krediet. Heel soms zijn hier uitzonderingen op, zoals bij de sociale leningen.

    Maar houdt hier rekening mee. Heb je meer eigen inbreng? Dan zal dit gunstig uitpakken in verband met de hoogte van je lening, omdat je maandelijkse aflossingen hierdoor lager uitvallen.

    De looptijd en rentevoet bepalen ook de hoogte van je hypotheek

    Zowel de duur van je lening als het rentepercentage bepalen voor een groot deel de maximale lening die je kunt krijgen. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag. En hoe lager de rente, hoe lager de lening.

    Wil je zeker weten dat je de beste hypotheek afsluit voor dat droomhuis dat je onlangs hebt gevonden? Neem dan gauw contact op met WoonHypotheek.

    WoonHypotheek kan je uitstekend bijstaan in je zoektocht, van A tot Z kunnen wij je vertellen bij het afsluiten van een hypotheek. Wedden dat we de beste hypotheek kunnen voorleggen? Wij vergelijken immers 25 hypotheekverstrekkers met mekaar. Meer informatie?

    Vrijblijvend advies nodig? Bel op 0471/79.82.11 en wij plannen direct een afspraak met je in.


    CONTACTEER ONS of SIMULEER ONLINE

    MEER ADVIES IN FINANCIERING