Waarop letten bij de aankoop van een opbrengsteigendom?

  • 8aug
    Gepost in andere

    Investeren in vastgoed is voor steeds meer mensen interessant. De rente staat laag, dus kapitaal op een spaarboekje levert amper nog iets op, terwijl de kosten voor een hypotheek dankzij de lagere rente lager wel erg aantrekkelijk zijn. Beleggen in een opbrengsteigendom raakt dan ook steeds meer ingeburgerd. Toch zijn er wel een paar punten waar je op moet letten bij deze vorm van investeren.

    Een opbrengsteigendom is een manier om te investeren in onroerend goed, dat bestemd is voor verhuur. Het betreft meestal een gebouw met meerdere appartementen, maar er zijn ook eengezinswoningen of herenhuizen die voldoen. De naam zegt het eigenlijk al: het zijn eigendommen die resulteren in een opbrengst.

    Hoewel deze vorm van investeren aan populariteit wint, zijn er toch verschillende punten om rekening mee te houden:

    1. Koop voor een correcte prijs

    Een opbrengsteigendom lijkt al snel heel aantrekkelijk. Maar schijn kan bedriegen. Hou met een koop altijd rekening met de bijkomende kosten. Zo krijg je te maken met registratierechten, aktekosten, notariskosten, eventuele vergunningskosten en verzekeringskosten.

    Tel deze kosten bij de aankoopsom en vergeet ook niet te kijken naar de reële marktwaarde in het gebied waar je koopt. Zo kan je duurkoop voorkomen.

    2. Hou rekening met de fiscus en onderhoud

    Het doel van een opbrengsteigendom is natuurlijk om opbrengsten te genereren uit de huur van de woning. De staat wil daar ook graag van profiteren. Hou dan ook rekening met inkomstenbelasting en onroerende voorheffingen. Dit zijn posten die op het rendement drukken.

    Daarnaast moet een woning ook onderhouden worden. Het is dan ook verstandig om goed zicht te krijgen op de onderhoudswerkzaamheden en eventuele renovatiekosten.

    3. Weet wat je mag lenen

    Het is altijd aan te raden om je door de bank goed te laten informeren over het leenbedrag. Dit hangt onder andere af van de verhouding tussen eigen kapitaal en het gewenste leenbedrag. Deze verhouding wordt ook wel de quotiteit genoemd. Wie veel eigen geld in de woning steekt en minder hoeft te lenen, zal waarschijnlijk meer in de smaak vallen bij een bank dan iemand met nauwelijks eigen spaargeld.

    Met deze punten in het achterhoofd, kan je goed voorbereid aan de slag met een opbrengsteigendom. Veel succes!

    Benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheeklening? Maak nu een afspraak met een hypotheekexpert en neem contact op met woonhypotheek.be.

    MEER ADVIES IN ANDERE