Bouwgrond vinden? Enkele dingen waar je op moet letten

  • 9apr
    Gepost in andere

    Een eigen huis bouwen staat bij veel Belgen hoog op het verlanglijstje. Maar voor een huis te bouwen heb je één ding nodig: een goede bouwgrond. De ideale locatie gevonden om je droomhuis op te bouwen? Check zeker enkele dingen even voordat je uit enthousiasme de bouwgrond koopt. Sommige bouwgronden zijn soms namelijk te mooi om waar te zijn en kunnen achteraf voor problemen zorgen. Hoe kan je dan met zekerheid weten dat een stukje grond geschikt is? Hieronder enkele dingen die je zeker moet checken vooraleer je overgaat naar aankoop.

    Bouwgrond zoeken: waar begin je?

    Da’s eigenlijk heel simpel: vanuit je zetel. Er bestaan enorm veel websites waar bouwgronden aangeboden worden. Wil je liever al op pad in plaats van eindeloos te zitten scrollen? Ga dan eens met je auto de streek verkennen waar je graag zou willen wonen en je kan misschien wel gronden spotten die te koop staan.

    Wat je ook kan doen, is bij de notaris langsgaan. De notaris weet namelijk of er bouwgronden te koop staan vanwege erfenissen, scheidingen of onverdeeldheid. Je kan ten slotte ook eens de gemeente contacteren. Zij stellen steeds vaker bouwgronden beschikbaar aan hun inwoners. Hier zijn natuurlijk vaak enkele voorwaarden aan verbonden.

    Bouwgrond: check zeker of je er op mag bouwen

    Heb je een mooi stukje grond gezien in een residentieel gebied? Vraag dan toch zeker nog eens na of je er wel een huis op mag plaatsen. Dubbelchecken is altijd verstandiger. Hoe kan je dat te weten komen? Vraag een stedenbouwkundig attest aan bij Ruimte Vlaanderen of contacteer de bevoegde dienst waarin het perceel zich bevindt. Contact opnemen met een notaris is ook altijd een optie.

    Echte bouwgrond gevonden? Proficiat! Dan moet je de voorwaarden ook eens grondig bekijken. Een notaris kan deze perfect met je overlopen. Deze voorwaarden gaan bijvoorbeeld over het vruchtgebruik, onverdeeldheid, erfdienstbaarheden en grondpacht.

    Beperkingen op de bouwgrond

    Aan een bouwgrond hangen ook vaak enkele verplichtingen aan vast zoals stedenbouwkundige voorschriften. De gemeente kan namelijk zelfs een type bebouwing voorgeschreven hebben voor die bouwgrond waardoor je eigen ontwerp misschien niet helemaal werkelijkheid kan worden. Ook zeker even navragen of alle nutsvoorzieningen aanwezig zijn of dat je binnen een bepaalde periode moet bouwen.

    Onvoorziene kosten

    De kosten van de bouwgrond en het bouwen zelf zijn helaas vaak niet de enige kosten die je zal maken. Vaak komen er nog wat notariskosten bij (zoals ereloon, aktekosten en registratierechten). En ook graafwerken en verontreinigingswerken moet jij voor jouw rekening nemen. Houd dus zeker een budget aan de kant voor enkele onvoorziene kosten.

    Woonhypotheek bekijkt de ideale lening voor jou

    Heb je de ideale bouwgrond gevonden, maar wil je voor de zekerheid met iemand praten over het volledige kostenplaatje? De experts van Woonhypotheek checken voor jou elk cijfertje en elk addertje. Wij gaan samen met jou op zoek naar de beste manier om jouw woondromen werkelijkheid te maken en zoeken daarvoor de meest passende oplossing voor jouw financiële situatie.

    Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak met één van onze experten.

    MEER ADVIES IN ANDERE